ZONDAG 18 AUGUSTUS • FLANDERS EXPO

KOOKDEMO’S & TALKS

Kortfilm

12:15 – 12:35

Belgian Blue

Een film van Yasmine Versteele

Kookvertelling

13:15 – 14:00

Lisette Kreischer & Maartje Borst

Stoere groente

Lezing

14:30 – 15:15

Dr Evelien Mertens

Plantaardige voeding voor kracht en spiermassa

Kookdemo

15:45 – 16:30

Nicolas Bastille (FR)

Vegan patisserie

Panelgesprek

17:00 – 18:00

Voedsel van de toekomst (NL)

Tobias Leenaert, Simcha Nyssen, Edwin Bark en Ines Cottignie

Kookdemo

18:30 – 19:15

Lenna Omrani

Vegan butter ‘chicken’ met tofu

KOOKDEMO MET LENNA OMRANI

18:30 – 19:15

Vegan butter ‘chicken’ met tofu

In deze kookdemonstratie maken we een heerlijke vegan curry die gebaseerd is op de Indiase klassieker ‘Butter Chicken’. Hierbij gebruiken we onder andere tofu, kikkererwten en lekker veel kruiden. Na deze demo kan je zelf een heerlijke kruidenbasis maken voor currygerechten en weet je hoe je tofu écht lekker kan maken. Een must voor alle liefhebbers van de Indiase keuken!

Wie is Lenna Omrani? 

Lenna Omrani is een vegan content creator en auteur van de bestelling kookboekenreeks ‘Every Day Vegan’. Haar recepten zijn steeds toegankelijk, lekker, voedzaam en eenvoudig klaar te maken. 

WebsiteInstagramFacebook

PANELGESPREK VOEDSEL VAN DE TOEKOMST

17:00 – 18:00

Met Tobias Leenaert als moderator en Simcha Nyssen (kweekvlees), Edwin Bark (Redefine Meat) en Ines Cottignie (onderzoeker) als deelnemers

In dit panelgesprek verkennen we de technologische ontwikkelingen op vlak van vleesopvolgers. Experts uit de sector vertellen over marktkansen, uitdagingen en potentiële winst voor de dieren, klimaat en gezondheid. Voor iedereen die benieuwd is naar innovaties in de eiwittransitie.

Wie zijn de deelnemers?

Tobias Leenaert (moderator) is mede-oprichter van Proveg International en ProVeg België

Simcha Nyssen is projectmanager sociale transities en kweekvlees bij GAIA

Edwin Bark is senior Vice President bij Redefine Meat, producent van plantaardig vlees

Ines Cottignie is onderzoeker bij KU Leuven in de groep Sustainable Food Economies en stuurgroeplid van de Green Deal Eiwitshift. 

KOOKDEMO MET NICOLAS BASTILLE

15:45 – 16:30

Vegan patisserie

In deze kookdemo nemen we je mee in de kunst van heerlijke patisserie maken. Chef Nicolas Bastille toont hoe je plantaardige ingrediënten gebruikt om onweerstaanbare gebakjes te creëren.

Wie is Nicolas Bastille?

Drie jaar geleden opende de jonge patissier Nicolas Bastille een vegan patisseriezaak in Luik. Ondertussen komen mensen van ver om te proeven van kunstwerkjes als trompe l’oeil pistache noisettes, macaron framboise en gevulde croissants.

Facebook La Pâtisserie veganInstagram La Pâtisserie vegan 

LEZING MET DR EVELIEN MERTENS

14:30 – 15:15

Plantaardige voeding voor kracht en spiermassa

Met de juiste voeding kan je je lichaam optimaal ondersteunen bij het sporten. Dr Evelien Mertens schept duidelijkheid over plantaardige eiwitten en geeft je wetenschappelijk onderbouwde handvatten om kracht en spiermassa op te bouwen. Na deze lezing heb je een degelijke basis om je verder te verdiepen in vegan sportvoeding.

Wie is Dr Evelien Mertens? 

Dr Evelien Mertens is onderzoeker en lector Voedings- en Dieetkunde aan Erasmushogeschool Brussel en zelfstandig diëtist in bijberoep. Als diëtist is ze aangesloten bij de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD) en de Vlaamse Plantaardige Diëtisten. Daarnaast is ze ook vrijwillig wetenschappelijk medewerker aan de Vrije Universiteit Brussel en lid van de Hoge Gezondheidsraad binnen het thema voeding. In haar vrije tijd doet ze voornamelijk aan CrossFit, maar een korte triatlon staat ook af en toe op het programma.

InstagramFacebook

KOOKVERTELLING MET LISETTE KREISCHER & MAARTJE BORST

13:15 – 14:00

Stoere groente

Groente kan ook stoer zijn! Terwijl Maartje Borst op het podium tovert met smaakexplosies en texturen, daagt Lisette Kreischer ons uit om de genderstereotypen rond sla en biefstuk te doorbreken. Na deze kookvertelling ben jij geïnspireerd om groente tot stoere smaakbommen te transformeren.

Wie zijn Lisette Kreischer en Maartje Borst? 

Lisette en Maartje vormen samen een vegan powerduo. Lisette is een van de grondleggers van de vegan beweging in Nederland en stond mee aan de wieg van de befaamde Dutch Weed Burger. Maartje is vegan chef in hart en nieren en runde enkele jaren vegan café Koffie ende Koeck in Amsterdam. Samen creëerden ze al enkele prachtige en toegankelijke kookboeken als MAN.EAT.PLANT, FAMILY.EAT.PLANT en het meest recente boek Vlam in de plant!

Website Lisette KreischerInstagram Lisette KreischerWebsite Maartje Borst Instagram Maartje Borst

KORTFILM BELGIAN BLUE

12:15 – 12:35

Een film van Yasmine Versteele

Een koe. Een kalf. Nuttige dieren in een gigantische industrie? Of dieren met gevoelens en rechten? Een andere mening over veeteelt. Een verhaal over het lot van koeien, verteld door de dieren zelf.