Fluwelige kikkererwten Alfredo met champignons
Deze heerlijke kikkererwten Alfredo met champignons is echt comfortfood. Deze hartige en verwarmende maaltijd staat in een half uurtje op tafel. Het is een voedzame variant op de Italiaanse pasta Alfredo. De cashewpasta is romig, de edelgist heeft veel umami en de bouillon levert de hartige toets: samen geven ze de saus zijn fluwelige, een tikje decadent karakter. Eet er lekker vers brood bij of gekookte rijst.
Fluwelige kikkererwten Alfredo met champignons
Vegan comfortfood dat in een half uur op tafel staat. Heerlijke kikkererwten en champignons in een romige saus. Zet ons op de bank, onder een dekentje, met dikke sokken en een kom kikkererwten Alfredo en je hoort ons niet klagen.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen
Ingrediënten
- 2 el extra vierge olijfolie
- 1 grote oui, gehakt (280 gram)
- 6 grote tenen look, fijngehakt (3 el)
- 450 g kastanjechampignons, in dunne plakjes
- ½ tl fijn zeezout, naar smaak
- 250 ml groentebouillon
- 4,5 el cashewpasta, vind je in biowinkels, of je kan ook vooraf geweekte cashewnoten fijnmalen
- 6 el edelgistvlokken
- 1 blik (400 g) kikkererwten*, uitgelekt en afgespoeld
- ½ à 1 tl chilivlokken, naar smaak
- 3 à 4 tl wittewijnazijn, naar smaak
- zwarte peper
- cayennepeper, optioneel
Om erbij te serveren (naar keuze):
- rijst
- vers brood
- fijngehakte verse perselie, ter garnering
Bereiding
- Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze 5-6 minuten tot de ui zacht is.
- Voeg de champignons en een snufje zout toe. Roer alles door en zet het vuur hoger. Bak het geheel onafgedekt 8-10 minuten tot het meeste kookvocht is verdampt (je mag 1-2 eetlepels overhouden). Blijf goed roeren. Voeg als het champignonmengsel dreigt aan te branden een beetje bouillon toe. Schraap eventuele aanbaksels van de bodem van de pan.
- Neem een kleine beslagkom en roer de cashewpasta door de bouillon tot je een fluwelige saus hebt. Als de pasta te dik is om te roeren, kun je ook een blender gebruiken.
- Doe de saus samen met de edelgistvlokken, kikkererwten en chilivlokken in de pan. Zet het vuur laag en laat het geheel onafgedekt 5-8 minuten en onder af en toe roeren zachtjes doorkoken.
- Proef en voeg zo nodig azijn, zwarte peper en zout toe. Als je van heet houdt, kun je er ook nog wat cayennepeper over strooien. Serveer het gerecht met een bijgerecht naar keuze en garneer het met peterselie.
Extra informatie
* Een blik kikkererwten van 400g komt overeen met 265 g gekookte kikkererwten, voor het geval je ze zelf wilt koken.
Bewaren:
Restjes blijven in een luchtdichte doos in de koelkast tot 4 dagen goed en in de vriezer tot 1 maand. Verwarm de (ontdooide) kikkererwten in een pan op middelhoog vuur en warm ze, onder regelmatig roeren, 5-8 minuten door. Zet het vuur zo nodig lager en voeg een beetje bouillon of water toe als de kikkererwten aan de bodem dreigen vast te kleven.
Recept en foto uit 'Vanavond vegan. Plantaardige gerechten uit de keuken van Oh She Glows'. Angela Liddon. Uitgeverij Spectrum.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan