VUB resto serveert vegan maaltijden

Vrijdag 11 maart 2016. Ik begeef me naar het studentenrestaurant op de groene VUB-campus, waar er intussen al meer dan een week vegan lunch voor studenten, personeel en sympathisanten wordt geserveerd. En dat iedere dag. Vandaag op het menu: spicy aardappelcurry.

Voor VUB-gespuis kent onze ‘resto’ nog maar weinig geheimen, maar sta mij toe de formule nog even toe te lichten. Elke weekdag serveert het studentenrestaurant op campus Etterbeek 5 menu’s, waarvan (minstens) één vegetarisch en één vegan is. Voor een luttele 5 euro wordt je getrakteerd op soep met brood, een warm gerecht, aardappel/frietjes/puree/rijst en een dessertje.

De Vrije Universiteit Brussel probeert al sinds lange tijd te streven naar een duurzame campus. Zo serveerde het studentenrestaurant dagelijks een vegetarische optie, werd tonijn van de broodjeskaart gebannen en wordt er enkel fairtrade koffie aangeboden.

Dit jaar startte de universiteit ook de ‘We Are Paris’ campagne, waarmee ze studenten en personeel samen klaarstoomden voor de klimaattop in Parijs. Negen teams van studenten zochten naar milieuvriendelijke alternatieven, en oplossingen voor verschillende sectoren zoals industrie, landbouw, energie, en transport, bijgestaan door professoren en onderzoekers stonden de studenten met raad en daad bij. Vanaf oktober werd dan ook één van de vegetarische maaltijden wekelijks omgedoopt tot een veganistisch alternatief. Met success, zo blijkt. Na grote vraag, en de start van Dagen Zonder Vlees, serveert het studentenrestaurant nu dagelijks een veganistische optie. Ook de lokale broodjesbar, Opinio, start nu met het serveren van 3 huisgemaakte, veganistische opties: auberginekaviaar, oriëntaalse paprikaspread en hummus, steeds met gegrilde groenten.

Na een geanimeerd gesprek over vegan kaas met een van de koks (‘Ja maar, is dat wel lekker?’), krijg ik een dampend bord aardappelcurry met salade toegeschoven. Een geurige mélange van kikkererwten, uitjes, aardappel en groene erwten. De kruiding kon wat mij betreft iets pikanter (of misschien ligt dat aan mijn chili-verslaving?), en de kikkererwten mochten net wat langer gekookt worden (lees: minstens twee keer zo lang).  Geen overweldigend succes, maar deze week belooft beters. Vanmiddag: Curryschotel met zoete aardappel, linzen en spinazie. En wat voor een! Nog meer lekkers om naar uit te kijken deze week: Ovenschotel met paprika, wortel, courgette en tofu, Seitan Bourguignon, of wat dacht je van een Vegan Burger met frietjes op het zonnige terras?

Deze week vind je maar liefst drie veggie/vegan opties per dag, vermits de universiteit zijn ‘Groene Week’ viert. De vegan gerechten werden vanaf deze maand een vaste waarde in het dagelijkse aanbod, na een succesvolle testperiode van één vegan maaltijd per week. Enkele enthousiaste vegans trokken naar de suggestiebus van het restaurant en na lovende kritieken besloot het restaurant elke dag opnieuw wat vegans te serveren. Maar het hoeft hierbij niet op te houden. Heb je leuke ideetjes of vond je je lunch gewoonweg ontzettend smakelijk? Trek naar de resto-bus en laat het weten!

Voor zij die nieuwsgierig zijn naar de ecologische besparing die de universiteit daarmee maakt, kan steeds terecht op https://my.vub.ac.be/resto.

Door Aude Tournaye

Bekijk ook: