Review Weet wie je eet

Door Tim Bruneel.

Weet wie je eet is het meest recente boek van Stijn Bruers. Stijn is doctor in de wetenschappen en de moraalwetenschappen. Zijn vorige boeken, onder meer Het Dierendebacle, waren dan ook behoorlijk academisch, maar bij dit boek pakt hij het heel anders aan. Het boek is een toegankelijke inleiding tot de ethische motivatie achter het veganisme. Het vertrekt vanuit de mindset van de vleeseter en probeert hem zo stap voor stap inzicht te doen krijgen in hoe zijn universele morele waarden botsen met zijn praktische eetgewoontes.

Het boek geeft zowel inzicht in de ethiek van het veganisme als in de foute denkpatronen en psychologische processen bij de vleeseter zelf. Zijn aanpak is gebaseerd op academisch psychologisch onderzoek met als doel het denken van de omnivore lezer te beïnvloeden zonder een defensieve reactie uit te lokken, een evenwichtsoefening die de dierenrechtenbeweging al jaren kopzorgen bezorgt.

Hoewel het boek vooral focust op dierenrechten, komen ook ecologie en gezondheid aan bod. Een doorwinterde veganist leert hier wellicht niet veel nieuws, wel bevat het boek voor activisten wat nuttige informatie over de psychologie van vleeseters. Het boek is echter vooral gericht naar vleeseters, en is dus een ideaal boek om te laten lezen door omnivore vrienden!

Daarom willen we jullie het volgende vragen: koop dit boek, mocht je het nog niet hebben gelezen, en leen het uit! Of vraag je lokale bibliotheek om (minstens) een exemplaar in hun collectie op te nemen!

Bekijk ook: