Vlaamse Overheid zet in op meer vegan maaltijden voor haar personeel

BE  Vegan en Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid slaan de handen ineen om het vegan aanbod uit te breiden in haar bedrijfsrestaurants. Het gaat daarbij om de Vlaamse Administratieve Centra (VAC) in Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt en Leuven en vijf kantoorgebouwen in Brussel waar dagelijks 4.000 warme maaltijden en broodjes geconsumeerd worden!

vegan maaltijden vlaanderen
eiwitshift

Green Deal: Eiwitshift

De samenwerking maakt deel uit van de green deals van het departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Met de Green Deal eiwitshift wil Vlaanderen werk maken van een beter evenwicht tussen dierlijke en plantaardige eiwitten. Uit de laatste consumptiepeiling bleek nog dat de Vlaming te veel dierlijke eiwitten en te weinig groenten, fruit, granen en peulvruchten eet. Medewerkers van de Vlaamse overheid zullen daarom binnenkort de mogelijkheid krijgen om vegan warme maaltijden te eten op het werk.

Minstens één vegan warme maaltijd per week

In een eerste fase zal er minstens één vegan warme maaltijd per week op het menu komen. Een grote stap vooruit, aangezien het aanbod zich tot nu toe beperkte tot enkele vegan broodjes. Om de keukenmedewerkers hierin te ondersteunen gaf BE Vegan op donderdag 6 mei een introductie over vegan voeding en werkten we een stappenplan voor hen uit. In juni staan verschillende workshops met vegan topchef Pieter-Jan Lint op het programma. Achter de schermen werken we ook mee aan een analyse van de huidige ingrediënten en maaltijden en helpen we met advies bij de praktische organisatie.

Omwille van de huidige coronamaatregelen is het aanbod in de restaurants momenteel sterk beperkt en zijn de vegan broodjes niet altijd beschikbaar. Verwacht wordt dat de restaurants na de zomer weer op volle kracht kunnen werken en dat de eerste vegan maaltijden vanaf september de keukens uit zullen rollen.

green deal Vlaanderen