Tofu bowl met tahindressing
Zin in een pokébowl, maar dan 100% plant-powered? Dit recept doet het allemaal: proteïnerijke quinoa versierd met gebakken tofu die kraakt, zachte avocado, pompoen en tahin die je tong vermaakt. Bonuspunten voor de crunchy pittenmix en kimchi met pit. Zo lekker dat je ‘m morgen weer wil. En overmorgen. En… ach ja, je snapt het wel.
Tofubowl tahindressing
Deze bowl combineert krokante tofu, romige avocado, zoete pompoen, pittige kimchi en een tahindressing om van te dromen. Makkelijk, voedzaam en verslavend lekker.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen
Ingrediënten
Voor de bowl
- 200 g quinoa
- 400 g flespompoen, in blokjes gesneden
- 2 el olijfolie
- 2 tl komijnpoeder
- peper
- zout
- 50 g pittenmix, bijvoorbeeld pompoenpitten, zonnebloempitten en sesamzaad
- 250 g gemengde tomaatjes, in blokjes gesneden
- 2 rijpe avocado’s, in blokjes gesneden
- 100 g vegan kimchi
- 100 g rucola
- 1 handvol kiemgroenten
Voor de gebakken tofu
- 400 g tofu, in blokjes gesneden
- 1 el olijfolie
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 2 el maizena
Voor de dressing
- 3 el tahin
- 1 el citroensap
- 1 teentje knoflook, fijngehakt of geraspt
- 2-3 el water, om te verdunnen
Bereiding
- Spoel in een fijne zeef de quinoa goed af onder koud water. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking (ongeveer 15 minuten). Laat afkoelen en zet apart.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de pompoenblokjes op een bakplaat met bakpapier. Besprenkel met olijfolie, bestrooi met komijnpoeder, zout en peper en meng goed door elkaar. Rooster de pompoen 25-30 minuten in de oven, tot deze zacht en licht gekarameliseerd is.
- Meng ondertussen de tofustukjes in een kom met olijfolie, het gerookte paprikapoeder, de maizena en zout en peper naar smaak. Meng goed, zodat alles bedekt is. Leg de tofu in de airfryer en bak 20-25 minuten op 180 graden, tot de stukjes knapperig zijn. Let op: schud de tofu de eerste 10 minuten regelmatig goed door, zodat de stukken niet aan elkaar blijven plakken. Heb je geen airfryer? Bak de tofu dan 30 minuten in de oven, dat kan tegelijk met de pompoen.
- Meng ondertussen de tahin, het citroensap, de geraspte knoflook en wat water in een kommetje tot een gladde en romige dressing.
- Rooster de pittenmix in een droge koekenpan op middelhoog vuur in 2-3 minuten lichtbruin en geurig. Laat afkoelen.
- Verdeel de gekookte quinoa over 4 kommen. Voeg de geroosterde pompoen, knapperige tofustukjes, de tomaatjes, avocado, kimchi, rucola en kiemgroenten toe. Bestrooi met de geroosterde pittenmix.
- Schenk de dressing erover en breng verder op smaak met zout en peper.
Extra informatie
Recept en foto uit Lenna’s Plantbased Kitchen van Lenna Omrani. Kosmos Uitgevers. Foto’s van Mitchell van Voorbergen.


Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan




Mitchell van Voorbergen

Issy Croker





