Zes tips om de feestdagen te overleven als vegan!

De laatste, koude, maand van het jaar is ingezet en de feestdagen komen in zicht. Of je er nu van ho-ho-houdt of niet, voor vele van ons staan de familiefeesten voor de deur en dat betekent steevast vragen over je levenswijze. Sommige familieleden zijn begripvol of zelfs enthousiast, bij anderen moet je het stellen met vervelende ‘mopjes’ of vooroordelen (‘nog een beetje sla en wortels?’). Hoe dan ook, we geven je graag een aantal tips om zo zorgeloos mogelijk aan de familietafel aan te schuiven!

  1. Informeer

Wees duidelijk over wat je wel of niet eet: “ik eet groenten, fruit, granen en peulvruchten (‘ja, dat zijn bonen bomma’), maar geen vlees, gevogelte, vis, schaaldieren, melkproducten, eieren en honing.” Misschien wil iemand wel proberen om iets voor je klaar te maken, maak dan duidelijke afspraken zodat niemand voor verrassingen komt te staan, geef ze eventueel wat lekkere en makkelijke recepten. En vooral: bedank ze voor de extra moeite die ze voor jou doen!

  1. Neem je eigen eten mee

Stel voor dat je zelf iets bereidt en maak het zo lekker dat iedereen ervan wil proeven. Sta je graag in de keuken? Stel dan voor dat jij de bijgerechten maakt, zo kun je daar zelf van smullen en heb je geen volledig ander menu dan de rest van de gasten.

  1. Wees voorbereid

Ga niet in op flauwe grappen. Je ziet het misschien als een kans om je familie te informeren, maar de sfeer kan er snel door omslaan. Wat niet betekent dat je over je heen moet laten lopen. Bedenk op voorhand een paar goede antwoorden op de meest gestelde vragen, je weet wel: “planten voelen toch ook?”, “wat als je op een onbewoond eiland zat met een kip?”… zodat je zeker in je schoenen staat, maar antwoord op een rustige en beleefde manier.

  1. Wees positief

Als mensen oprecht interesse tonen, kun je het natuurlijk wel over veganisme hebben. Het is fijn om vanuit jouw eigen ervaring te spreken maar het wel positief te houden, bvb. hoe lekker je vegan eten vindt, hoe interessant je het vond dat dieren een volledige gevoelswereld hebben, dat kippen communiceren en varkens intelligent zijn, dat whole foods plantaardige voeding zo gezond is, dat je het fijn vindt om je impact op het milieu te verkleinen…

  1. Kies voor duurzame cadeaus

Is het een traditie om elkaar cadeautjes te geven? Ga dan voor zelfgemaakte cadeaus zoals zelfgebakken koekjes of homemade verzorgingsproducten, geef een geschenkmand met vegan producten, of schenk een bijdrage aan een goed doel (en creëer zo mee een nieuwe geefcultuur).

  1. Geniet ervan!

Probeer vooral je niet te veel zorgen te maken en geniet van het samenzijn met je familie en geliefden. Spendeer niet te veel aandacht aan het niet-vegan gedeelte van het feest en richt je op de positieve eigenschappen van de gasten én het lekkere vegan eten.

Was er een familielid wel heel erg geïnteresseerd? Nodig haar/hem uit om het beste voornemen te maken: www.tryvegan.be

BE Vegan wenst je prettige feesten !

Bekijk ook: