Otomat serveert originele vegan pizza

Het plaatje van de hippe pizzakeet Otomat klopt volledig. Huisgemaakte limonades en authentieke Belgische bieren om je dorst mee te lessen. Grote houten tafels breken het industrieel interieur. Klassieke pizza’s maken plaats voor unieke smaakcombinaties met Belgische invloeden. Op de menukaart pronkt zelfs een vegan pizza. Proef de fusion-keuken van Otomat en waan jezelf in Shoreditch.

Door Isabelle Gheldolf

Pizza is één van de makkelijkste en moeilijkste gerechten om plantaardig te maken. In theorie laat je de kaas en het vlees weg. Mijn ervaring leert me dat de Italiaan in kwestie je dan een zielig pizzaatje serveert met tomatensaus en een paar stukjes groenten aan de volle prijs. Vergelijk dat met New York, het mekka voor (vegan) foodies, waar ze enorme slices met Daya vegan kaas serveren. Dat is in België nog ver zoek, maar voor een volledig plantaardige pizza om u tegen te zeggen kan je terecht bij Otomat in Antwerpen.

In de schaduw van het MAS-museum openden de bedenkers van het Ellis Gourmet Burger-concept Otomat. Deze zaak onderscheidt zich van andere pizzaria’s op verschillende vlakken. Italiaanse pizzabakker Thierry Griffagnino ontwikkelde een uniek deeg met Duvel biergist. Het deeg rust drie dagen lang. Het resultaat is een lichte en knapperige korst met een Belgisch tintje. Maar wat mijn aandacht trekt, is de Mega Vega pizza (€13) die onderaan het menu prijkt.

 

Oranje pizza

Een basis van wortelen op een knapperige korst. Champignons en boerenkool sieren het oranje geheel. De fijngemale bloemkool lijkt net parmezaanse kaas. De baby boerenkool als garnituur helpt je je dagelijkse dosis groene groenten behalen. Het enige minpunt is dat de pizza erg zout was. Maar dat is mijn persoonlijke smaak. Otomat waagt zich aan de uitdaging van een origineel vegan gerecht te creëren en slaagt daar volledig in. De zelfgemaakte lemon rose limonade (€3,5) lest de dorst na deze smaakbom. Op dit moment ontbreekt er een plantaardige melk voor bij de koffie. Veganisten krijgen een caffè americano.

 

Deze pizza pronkt sinds februari dit jaar op het menu omdat Daniel, een veganist uit Antwerpen, de eigenaar aansprak. Toen hij net na de opening van Otomat naar het restaurant trok, was er geen enkele optie voor veganisten. De eigenaar had zelfs nog nooit gehoord van veganisme. Na een constructief gesprek stelde Otomat de Mega Vega pizza samen. Communiceer als veganist je voorkeuren naar restauranteigenaars toe. Het loont. Anders had ik niet kunnen genieten van deze heerlijk originele pizza.

 

Otomat

Van Schoonbekeplein 11
2000 Antwerpen
03/283 48 48

Bekijk ook: