Interview met vegan powerliftkampioen Sahy over vegan sport
Sahyuri Lalime hoort bij de sterkste vrouwen van België én is veganist. Ze is al drie jaar op rij de beste vrouwelijke powerlifter in ons land en doet mee aan de Wereldkampioenschappen. Sahy maakte tussen het trainen door tijd voor ons vrij om te praten over haar sportieve parcours.
Vandaag ben je de beste Belgische vrouw in het powerliften en doe je mee aan de Wereldkampioenschappen. Waar is dat ooit begonnen voor jou?
Ik ben opgegroeid in Amerika. Het is best grappig dat ik als kind nooit echt veel gesport heb, tot ik ging studeren aan de universiteit. Daar ben ik actief beginnen skateboarden. Pas wanneer ik met m’n eerste job startte in de financiële sector, voelde ik dat ik een grotere nood had aan fysieke activiteit voor een gezonde work-life balans. Een vriend van me, die ik leerde kennen op een punkrock show, introduceerde me tot ‘Punk Rope’. Zo ben ik op een plezierige manier in de fitnesswereld gerold. Ik was vooral bezig met ‘jump-rope’ en krachttraining. Sindsdien trainde ik dagelijks. In het gewichtheffen ging ik elke keer verder en bleef ik m’n grenzen verleggen. Het powerliften beviel me enorm en ik werd steeds beter. Een logische volgende stap was deelnemen aan wedstrijden. Dat was zo’n 4 jaar geleden.
Ben je al vegan sinds het begin van je sportcarrière?
Ik was al vegan vooraleer ik begon met powerliften. Net zoals elke startende powerlifter of bodybuilder, heb ik research gedaan over voeding en de voedingsstoffen die ik nodig heb op specifieke momenten in mijn training. Ik las veel boeken, voedingsleercursussen en volgde een aantal blogs. Dat was voor mij ook allemaal een goede basis om uiteindelijk zelf personal trainer te worden.
Heb je advies over interessante vegan blogs of boeken die je zelf goed vindt?
Eerlijk gezegd is er niet zoveel informatie voorhanden over vegan spieropbouwend sporten. Toch niet toen ik zelf startte en het nodig had. Er bestaat wel veel info bijvoorbeeld over duursporten als veganist. Google was mijn beste vriend en ik had ook veel aan de podcast ‘Stronger by Science‘, een niet-vegan podcast met bepaalde afleveringen die wel specifiek over veganisme gaan. Ik luister ook naar ‘Iron Culture’ en the ‘Rich Roll Podcast’. De presentator is een vegan duurloper. Deze boeken heb ik heel graag gelezen: ‘Thrive’ van Brendan Brazier, ‘Finding Ultra’ van auteur Rich Roll, ‘Eat & Run’ van Scott Jurek en ‘Meat is for Pussies’ van schrijver John Joseph. Het zijn voornamelijk boeken over duursport, maar toch aanraders om te lezen.
Als ik denk aan spieropbouw, dan denk ik aan proteïnen. Hoe zit het met vegan eiwitten?
Als je spieropbouwend traint heb je meer eiwitten nodig dan bijvoorbeeld duursporters, al zijn koolhydraten uiteraard ook een belangrijke energiebron. Ik hou het eenvoudig en eet elke dag 2 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht. Dat is sterk aan te raden als je spieropbouwend traint, zelfs op rustdagen. Die hoeveelheid eiwitten is belangrijk voor je spierherstel.
Als vegan eet je voldoende en de juiste eiwitmix door dagelijks een combinatie te maken van verschillende eiwitbronnen in elke maaltijd. Zo zijn bonen, linzen enzovoort één groep van eiwitbronnen, de tweede groep zijn seitan, tofu en tempeh en daarnaast de groep met vezelrijke granen zoals volkoren rijst, quinoa, spelt. Soja is ook een heel goede bron van eiwitten.
Ik kies bewust niet voor een vegan ‘whole-food’ dieet in combinatie met krachtsport, omdat het moeilijk is om genoeg proteïnen binnen te krijgen zonder te veel koolhydraten te eten of me zelfs te overeten Ik weeg tussen de 66-67 kg en hoe meer je weegt, hoe meer je moet eten. Dan kies ik liever voor hoge voedingswaarden ipv. gigantische porties.
Gebruik je voedingssupplementen zoals vegan eiwitpoeder?
Eiwitpoeders zijn zeker niet verkeerd en heel gemakkelijk! Ik heb er al verschillende geprobeerd zoals Vivo Life en Silverback protein. Deze bevatten de essentiële aminozuren en zijn een complete eiwitbron. ‘s Morgens maak ik een smoothie met zo’n vegan eiwitpoeder en na de training ook.
Ik gebruik daarnaast een B12-supplement, omega 3 and vitamine D, want in België is er niet veel zon. Na de krachttraining neem ik creatine en ‘s avonds of na een intense training af en toe ook magnesium.
Calcium hoef ik niet te nemen als supplement. Ik eet genoeg groene bladgroenten, noten en zaden als bron van calcium en uit m’n halfjaarlijkse bloedonderzoek blijkt dat ik van alles genoeg heb.
Eet je ook vleesvervangers?
De meeste vleesvervangers bevatten veel zout, dus ik let daar wel mee op. Meermaals per week eet ik tofu, tempeh of seitan en enkele keren per week een voorgemaakte vleesvervanger.
Mijn hoofddoel van eten is brandstof opdoen om te trainen. Vleesvervangers zijn gemakkelijk en snel, maar ik wil er niet afhankelijk van zijn omdat ze zo duur zijn.
En vetten?
Ik vermijd geen vetten, die heb je nodig zodat je hormonen degelijk werken. Het is wel zo dat ik mijn gewicht moet kunnen behouden (omdat ik wedstrijden doe in een bepaalde gewichtsklasse) en dus niet té veel vet mag eten. Noten, pindakaas, avocado en bakolie gebruik ik regelmatig. En vleesvervangers met een hoog vetgehalte zijn op zich ook goed, want ik krijg anders niet voldoende vet binnen.
Wat zijn de voordelen van een vegan voedingspatroon in krachtsport volgens jou?
Als vegan leef je over het algemeen een gezondere levensstijl dan een gemiddelde omnivoor, al zijn er zeker ook junkfood-vegans (lacht). Maar in het algemeen eet je meer groenten en fruit. En heel belangrijk: een vegan dieet geeft je meer energie en het herstelvermogen van vegans is wellicht hoger. Vlees en dierlijke producten zijn veel zwaarder om te verteren en nemen veel energie van je lichaam. Daarin hebben veganisten een groot voordeel.
Wat is jouw advies voor wie wil starten met vegan krachtsport?
Creëer een routine voor jezelf en hou je eraan. Consequentie is belangrijk in spieropbouw. Als je een beginner bent in krachtsport, zou ik zeker adviseren om je te laten begeleiden zodat je een onderbouwd trainingsschema hebt. In het begin zie je pas resultaten na een drietal maanden. Het hangt af van de intensiteit van je trainingssessies en hoeveel je traint. Als starter bouw je sowieso sneller spiermassa op, ‘beginner gains’. Na een tijdje gaat het trager en is het een kwestie van doorzetten.
Als je een ervaren krachttrainer bent en nog niet 100% vegan bent, adviseer ik om langzaamaan bepaalde ingrediënten te vervangen om zo op lange termijn vegan te worden. Dit geeft je de mogelijkheid om gezonde keuzes te maken. Voor vegan krachtsporters gelden eigenlijk dezelfde voedingsvoorschriften: zo lang je je eiwitniveau even hoog houdt zit je dus goed. Zorg dat je een plan hebt en dat je je research doet. Als je niet geïnformeerd bent, eet je niet de juiste producten. Dat ligt dan niet aan het vegan dieet maar aan jezelf. Maaltijden en trainingen inplannen, blijft voor iedere sporter belangrijk, en daarvoor kan je apps gebruiken.
Heb je soms moeite gehad als vegan in de sportwereld?
Niet echt, maar ik heb wel een aantal stappen moeten doorlopen om helemaal vegan te worden voor ik mijn sportieve carrière begon. Ik wilde al heel vroeg kiezen voor vegan, maar dat was moeilijk omwille van mijn omgeving. Toen ik nog thuis woonde was het moeilijk om m’n eigen voeding te kiezen, in de universiteit werd ik vegetariër en eenmaal ik zelfstandig woonde kon ik ervoor kiezen om volledig vegan te worden.
Ik wou vooral mijn familie niet te veel belasten met mijn eigen keuze, en ik kreeg ook veel druk van hen. In ons gezin werd het niet geaccepteerd om veganistisch te eten en daar kreeg ik veel schuldgevoelens door. Zeven jaar geleden kon ik het niet meer aan en heb ik ervoor gekozen om 100% vegan te worden. Voor mij is het een levensstijl: ik kies ervoor om niks dierlijks te eten en ook om bijvoorbeeld enkel vegan kleding en cosmetica te gebruiken.
Welk advies zou je geven aan iemand die met niet-vegans samenleeft, werkt of gaat eten?
Praat op voorhand over je keuze en levensstijl, zonder iemand jouw ideeën op te leggen. Wees niet judgy! Iedereen heeft een ander verhaal. Wees open en help anderen zonder te oordelen. Mijn vriend is bijvoorbeeld Frans, en inderdaad, zoals het cliché luidt, houdt hij enorm van kaas. Toen ik hem leerde kennen, leek het alsof mijn proces opnieuw zou beginnen zoals toen bij m’n familie. Ik at er eerst vegetarisch en later voelde ik me comfortabel genoeg om me niets meer aan te trekken van wat ze dachten (lacht). Ze vinden me wel raar maar ze accepteren het wel. De ouders van mijn man zeggen nu zelf ook minder vlees te eten, wat een stap in de goede richting is. Je kan mensen inspireren om hun gewoontes te veranderen zonder opdringerig te zijn. Mijn man zelf eet nu meestal vegan en we hebben de afspraak dat er geen dierlijke producten worden gebruikt in ons huishouden. Verder doet hij wat hij wil. Ik ga hem niet belemmeren.
Als je bij iemand gaat eten, laat dan op voorhand weten wat jouw voedingsvoorkeuren zijn en breng eventueel zelf iets mee. Bijvoorbeeld vegan worstjes, burgers of een lekker dessertje om te delen. De meeste mensen doen vandaag met plezier de moeite om voor jou iets apart te maken zoals een snel slaatje met wat bonen.
Meer info over vegan powerlifter Sahy
Over Sahy
Sahy heeft al verschillende internationale wedstrijden meegedaan van de IPF International Powerlift Federation en deed mee aan het Europees en wereldkampioenschap voor België in 2019. Ze is de laatste 3 jaren non-stop Belgisch kampioen geweest in haar gewichtsklasse en werd de beste vrouw in alle categorieën.
Je kan haar volgen via Instagram en op Kale and Barbell.
Inspiratie over veganisme en sport
Sahy’s favoriete inspiratiebronnen over veganisme, sport en koken:
Boeken:
Animal Liberation van Peter Singer,
Omnivore’s Dilemma van Michael Pollan,
Eating Animals van Jonathan Safran Foer
Thrive van Brendan Brazier
Finding Ultra van Rich Roll
Eat & Run van Scott Jurek
Meat is for Pussies van John Joseph
Podcasts:
Live Life Aggressively van Mike Mahler
Stronger by Science,
Iron Culture
the Rich Roll Podcast
Food blogs:
Oh She Glows,
Minimalist Baker,
No Meat Athlete
Vegan chef/ kookboeken: Isa Chandra Moskowitz.