Dit was Vegan Summer Fest 2015

Op zondag 23 augustus organiseerde BE Vegan Vegan Summer Fest, het allereerste vegan festival van België. Dit vond plaats in KERK in Gentbrugge, waar minstens 3000 bezoekers uit heel België en daarbuiten samenkwamen om veganisme te vieren of door hun vrienden en familie te laten ontdekken.

Buiten stonden tal van foodtrucks, de alom bekende en populaire Just like your mom en Loving Hut Express, de Mexicaanse keuken van The Vexican, de raw specialiteiten van Raw Fun en nog veel meer. Maar ook voor zoetigheid kon je op verschillende plaatsen terecht, zo was onder andere Bar Italiano aanwezig met tal van ijsjes en sorbets, het splinternieuwe FLOCKfoods verkocht hemels gebak en heel wat vrijwilligers hadden de handen uit de mouwen gestoken voor een  heuse bake sale. Overdonderd door het succes waren de meeste dessertstandjes na enkele uren volledig uitverkocht. Ook de foodtrucks begonnen tegen de namiddag uitverkochte gerechten van het menu te schrappen, terwijl de wachtrijen nauwelijks kleiner werden. Een ding is duidelijk: er is voldoende publiek voor vegan ondernemers die graag een eetkraampje uit de grond willen stampen.

 

Achter de foodtrucks stond een grote tent waar de kookdemo’s werden gehouden. Met Elien van Deathstaronamission kon je leren hoe smakelijk vegan ontbijt kan zijn, Lyra van Cardamom vertelde je de geheimen van Aqua Faba en vegan verzorgingsproducten, Sara van De Groene Keuken toverde in een handomdraai een aantal gezonde snacks tevoorschijn, Stéphanie van Living maakte het raw en EVA vertelde je alles over het veganizen van je eigen maaltijden. De hele dag door kon je dus genieten van leerrijke demo’s, waarbij het smullen van lekkere proevertjes uiteraard niet kon ontbreken!

 

 

Binnen in de grote hal waren nog een aantal eetkraampjes, maar waren ook alle organisaties te vinden. BE Vegan zelf natuurlijk, maar ook Bite Back, Sense, EVA, Sea Shepherd Belgium, Animal Rights NL  en The Black Fish. Bij velen kon je niet enkel T-shirts, stickers, buttons en boeken kopen, maar vooral ook terecht voor informatie, voor een splinternieuw lidmaatschap en om petities te tekenen en de organisaties te steunen.

Een aantal vegan winkels hadden binnen ook een standje of kraam. Zo kon je bij SHAVT terecht voor kazige specialiteiten, bij Powerpeul kon je de veelzijdigheid van lupine ontdekken en bij Happy Herbi, The Veggie Snack Shack en Confiserie Jonas was nog meer zoetigheid te verkrijgen. Ook Sano en Veganistisch Koken kwamen een portie van hun veelzijdig assortiment belichten. Toch was het niet enkel watertanden geblazen, bij  Vedge, GoVeg Vegan Shop en Shoezuu kon je namelijk terecht voor vegan kledij, accessoires, schoenen en make-up. Lush Gent was eveneens aanwezig met tal van vegan verzorgingsproducten en je kon zelfs een vegan tattoo laten plaatsen bij Toryumon Tattoo!

   

 

Heel de dag door vonden er ook boeiende gesprekken en presentaties plaats. Stijn Bruers kwam zijn nieuw boek ‘Weet wie je eet’ presenteren, de man achter Vedge kwam vertellen over vegan ondernemerschap, Bite Back, Sense, Animal Rights, Sea Shepherd, EVA en BE Vegan hielden een sessie over vegan activisme, Frans Claes deelde zijn ervaring als vegan atleet en Tobias Leenaert vertelde ons waarom de toekomst vegan is.

 

Helemaal achter in de hal was een expositie te bezichtigen van de foto’s van het project We Animals van Jo-Anne McArthur. Deze krachtige beelden wisten heel wat toeschouwers en voorbijgangers te ontroeren en tegelijk te informeren over en te sensibiliseren voor de exploitatie van dieren voor verschillende doeleinden, hun miserabele levensomstandigheden en de verschrikkelijke laatste momenten van hun korte leven. De opbrengst van de verkoop van de beelden ging naar de werking van BE Vegan en We Animals.

 

 

Het festival was zowel een gelegenheid voor vele vegans om eens samen te komen, te genieten van het lekkere eten en bij te leren dankzij de demo’s en gesprekken als een moment om bezoekers te sensibiliseren en de enorme diversiteit aan vegan alternatieven te laten ontdekken. Ongeacht enkele schoonheidsfoutjes die te wijten waren aan de overweldigende opkomst, kan het festival toch een overdonderend succes genoemd worden.  Hét bewijs dat veganisme in België overduidelijk in lift zit! 

Door dit formulier in te vullen kunnen jullie ons helpen om het volgend jaar nog beter te doen!  

Bekijk ook: