‘Waarom ik mijn vrienden niet opeet’ – Matthieu Ricard

‘Waarom ik mijn vrienden niet opeet’ is een vertaling van het recentste boek van de Franse boeddhistische monnik Matthieu Ricard, waarvan eerder al de bestseller ‘Altruïsme; De kracht van compassie’ verscheen.

Laat je niet door de titel misleiden, dit boek gaat over meer dan vlees eten alleen. Van voeding over kledij en dierenproeven tot dolfinaria en dierentuinen, alle vormen van uitbuiting van dieren komen aan bod. Laat je ook niet misleiden door de boeddhistische auteur, dit is geen zweverig spiritueel boek, maar een boek met harde feiten, wetenschappelijk onderbouwde argumenten en tal van academische bronvermeldingen. Het boek vertrekt vanuit de hedendaagse praktijk, maar schuwt algemene ethische en filosofische beschouwingen niet. Het doet daarvoor beroep op toegankelijke citaten van belangrijke ethici en filosofen: van Plato tot Peter Singer en van Kant tot Tom Regan. Ook tegenstanders van dierenrechten zoals Descartes en de Franse verdediger van stierengevechten Francis Wollf komen uitgebreid aan bod en worden ontleed. Dit maakt van dit boek een behoorlijk complete inleiding tot zowel alle praktische als theoretische aspecten van het veganisme en de dierenrechtenethiek, in een desalniettemin toegankelijk formaat. Wie meer wil, kan nog in de uitgebreide bronvermeldingen en bibliografie beginnen graven.

De Franse achtergrond van de auteur schemert duidelijk door in de zeer uitgebreide behandeling van het Franse stierenvechten en de focus op cijfers en regelgeving in Frankrijk. Maar ook Europese statistieken en regelgeving komen aan bod, iets wat in Amerikaanse boeken over dierenrechten vaak ontbreekt. Een minpuntje aan dit boek is de vertaling, waar ongebruikelijke Franse leenwoorden gebruikt worden (bijvoorbeeld abattoirs in plaats van slachthuizen en dresseur in plaats van trainers), en je soms te letterlijk de originele Franse zinsbouw in terug vind.

Conclusie: dit boek is een aanrader voor wie een inleiding wil tot alle praktische en theoretische aspecten van een vegan levenswijze en de dierenrechtenethiek.

Bekijk ook: