Vegan gains are real!

‘Vegans zijn zwak’ is dé dooddoener die vegans vaak naar hun hoofd krijgen geslingerd. We zouden te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen en het zou slechts een kwestie van tijd zijn voor we vermoeid en ondervoed ineenstuiken. Peas, please. Hoewel onze redactie nog geen uitgemergelde, ondervoede vegans tegenkwam, lijkt het gerucht hardnekkig. Hoog tijd voor een tegenvoorbeeld, en liefst één van eigen bodem.

BE Vegan ging langs bij Joachim Brokken, een 27-jarige Limburger, vegan bodybuilder en dierenrechtenactivist bij Bite Back. Schijn kan bedriegen, maar de spierbundels van deze patser liegen er niet om: vegan gains are real.

BV: Joachim, waar is jouw transformatie precies begonnen?
J: Na een anderhalf jaar durende burn-out besloot ik eind 2015 wat recreatief te fitnessen. Daarvoor ging ik af en toe lopen en kickboksen. Als puber deed ik niet aan sport omdat het me helemaal niet interesseerde, nu blijkt dat ik de juiste sport gewoon nog niet had gevonden. Toen ik begon met fitness was ik te hard gefocust op cardiotraining, maar na een tijdje trokken de gewichten mijn aandacht. Na wat opzoekwerk en geëxperimenteer meldde ik me in april 2016 aan als cliënt bij Jordan David van ‘Conscious Muscle’, een vegan bodybuilder. Hij stelde voor mij een trainings- en voedingsschema op voor een maand, voornamelijk bedoeld om vet te verbranden.

BV: Dat kan geen gemakkelijke opgave geweest zijn?
J: Neen, ik diende 5 keer per week te trainen en een streng voedingsschema te volgen, waarbij ik elk ingrediënt moest afwegen. Hoewel dat aanvankelijk erg moeilijk was, spraken de resultaten al vlug voor zich.
Mijn motivatie groeide en ik begon mij online te verdiepen in voeding en training. Zowel van vegan bodybuilders, zoals Torre Washington en Ryan Nelson, als van gevestigde namen in de bodybuilding, zoals Schwarzenegger en Ferrigno, of acteurs als Dwayne Johnson.
Mijn passie voor trainen en voeding werd alsmaar groter, met als resultaat dat ik er nu voortdurend mee bezig ben.

BV: Hoelang ben je er nu mee bezig en wat is er sinds het begin veranderd?
J: Mijn eerste voedings- en sportschema kreeg ik bijna 2 jaar geleden. Ik weeg nog dagelijks mijn voeding, train 6 keer per week en ga wekelijks kickboksen. Ik doe ook aan powerbuilding, een combinatie tussen de klassiekers powerlifting en bodybuilding.
Powerlifting focust zich op de 3 grote lifts, namelijk squat, bench press en deadlift.
Bodybuilding is meer gericht op het letterlijke ‘sculpteren’ van het lichaam.
De combinatie van deze 2 spreekt mij aan omdat op die manier gewerkt wordt aan zowel kracht als esthetica. Ik voel me nu veel zelfverzekerder dan vroeger en heb mijn lichaam ook beter leren kennen, met vallen en opstaan.

BV: Hoe houd je die intensiteit vol?
J: Ik voel me goed in mijn vel én ik kan op deze manier tonen dat powerbuilding mogelijk is met vegan voeding. Ik werd vegetariër in 2004 en ging uiteindelijk voor vegan in 2012. Ik heb dus mijn huidige massa volledig opgebouwd met niets anders dan plantaardige voeding en training. Ik haal alles wat ik nodig heb uit granen, groenten, fruit, noten en zaden. Velen geloven dat de inname van eiwitten een valkuil is maar met de hoeveelheid die ik dagelijks eet raak ik zonder veel moeite aan 200 g eiwitten per dag.

BV: Je hebt ons in het verleden al eens een foto gestuurd waarop je één van onze shirts in de gym draagt. Welke reacties krijg je daarop?
J: Ik draag dagelijks wel een shirt met een vegan boodschap. Ik werd al benaderd door geïnteresseerden die me vroegen wat ik eet en of het als vegan moeilijk is om die intensiteit vol te houden. Ik heb ook al te horen gekregen dat ik als vegan geen degelijke spieropbouw zou kunnen verkrijgen. Nochtans heb ik in die 2 jaar tijd meer dan 15 kg spiermassa ontwikkeld, volledig plant based.

BV: Zijn er veel vegans die je vragen komen stellen? En zo ja, wat vragen ze dan?
J: Ik krijg regelmatig vragen van vegans die problemen hebben met gewichtstoename. Door over te schakelen op veganisme vervangen ze bepaalde calorieën niet, waardoor hun gewicht niet toeneemt. Ik krijg de klassieker ‘Waar haal jij je proteïne vandaan?’ ook vaak te horen. Ik antwoord dan dat er overal wel eiwitten in zitten en dat je door veel te eten ook veel eiwitten binnenkrijgt. Belangrijke eiwitbronnen zijn peulvruchten, volkoren granen, zoals haver en bruine rijst, en sojaproducten, zoals sojadrink en yoghurt. Ik gebruik ook wel supplementen van erwteneiwit, maar ik neem ze eigenlijk omdat het makkelijker is. Supplementen zijn geen vereiste (op B12 na) als je genoeg eet, maar als je 5000 kcal per dag moet opnemen zijn zulke supplementen wel handig.

BV: Wat eet je zoal op een dag?
J: De basisingrediënten zijn meestal dezelfde, maar variëren in hoeveelheid naargelang ik bezig ben met spieropbouw (bulken) of vetverbranding (cutten). Tijdens het bulken kan dat oplopen tot 5000 kcal en tijdens het cutten tussen de 2700 en 3200 kcal.
Het gaat dan om bruine rijst, haver, volkoren pasta, aardappelen, speltbrood, broccoli, wokgroentenmix, peulvruchten (alle soorten), bananen, blauwe bessen, pindakaas, avocado, lijnzaad, walnoten, sojamelk, Silverback Protein en af en toe een vleesvervanger zoals tofu, tempeh of seitan. 50 tot 60% van mijn calorie-inname bestaat uit koolhydraten, omdat dat natuurlijke energiebronnen zijn. In het weekend eet ik een ‘cheatmeal’. Die cheatmeals zijn niet noodzakelijk, maar zijn voor mij een manier om dit proces mentaal vol te houden, om eens goed te kunnen genieten zonder te tellen.

BV: Mogen we polsen naar je trainingsschema?
J: Ik volg een ‘push-pull-legs’-routine, hetgeen inhoudt dat ik op een ‘pushdag’ alle duwbewegingen doe en dus de spiergroepen borst, triceps en schouders train. Een ‘pulldag’ omvat de trekbewegingen, voor de (boven)rug en biceps. Tijdens de ‘legsdag’ train ik benen en buik. De grootste spieren van het lichaam bevinden zich in de benen, dus is het belangrijk om daar een volledige dag aan te wijden.
Die routine doe ik 2 maal per week, waardoor elke spiergroep 72 uur de tijd krijgt om te herstellen. Ik train altijd ’s morgens, wat mij een goede boost geeft om aan de dag te beginnen. Een training duurt meestal tussen de 60 en 90 minuten, inclusief cardio na elke training. De hoeveelheid cardio is afhankelijk van het bulken of cutten, want tijdens het cutten verbrandt het lichaam extra calorieën. Op vrijdagavond doe ik een kickbokstraining van 90 minuten voor extra verbranding. Zaterdag is mijn rustdag, ik plan dan af en toe wat activiteiten in, zoals wandelen of yoga, om het herstel te bevorderen.

BV: In de sportwereld wordt veganisme steeds populairder: bij mountainbikers, wielrenners, ultralopers, triatleten, bodybuilders, tennissers, gewichtheffers… Hoe verklaar jij die trend?
J: Ik denk dat vooral het snelle herstel een grote rol speelt. Door de vlotte vertering van plantaardige voeding doen er zich minder ontstekingen voor in het lichaam. Dierlijke vetten en eiwitten zorgen vaak voor die ontstekingen. Wanneer je vegan eet, worden de voedingsstoffen sneller opgenomen door het lichaam. Steeds meer mensen stellen zich vragen over hun voeding, sporters zijn daarin geen uitzondering.

BV: Vegan bodybuilding krijgt steeds meer aantrek in de ons omringende landen. Zie jij een soortgelijke ontwikkeling in België?
J: Ik ken in mijn directe omgeving zelf niet veel vegan bodybuilders, maar op Instagram zie ik die trend ook in België groeien. Bodybuilding is gedurende een heel lange tijd een ‘undergroundsport’ geweest, die nu ook populairder wordt. Vegan bodybuilders zullen dus zeker hun plaats blijven innemen in die sport.

BV: Wat zijn je plannen voor de toekomst?
J: Ik wil vooral mijn huidige levensstijl behouden en mensen inspireren. En wie weet doe ik ooit weleens mee aan een wedstrijd.
Ik ben begonnen met een opleiding tot personal trainer via afstandsonderwijs en wil me in de toekomst profileren als vegan coach. Zowel voor training als voeding, aangezien weinig trainers op de hoogte zijn van vegan voeding.

BV: Welke tips heb je voor lezers die zelf aan deze tocht willen beginnen?
J: Eet genoeg (lacht)! Dat was voor mij, zeker in het begin, een werkpunt. Omdat ik in het verleden snel bijkwam en daardoor erg onzeker was, was veel eten voor mij echt een moeilijk punt. Maar als je wilt groeien moet je nu eenmaal heel veel – gezond – eten. Een andere goede tip is om je vooruitgang bij te houden aan de hand van foto’s. Zo merk je goed welke resultaten je behaald hebt. Laat je zeker niet ontmoedigen door anderen die breder of sterker zijn, iedereen moet ergens beginnen en de natuurlijke weg is de beste!

BV: Bedankt voor het interview Joachim, en keep pumping iron!

Meer info over vegan bodybuilding vind je op http://veganbodybuilding.com/
of op Facebook in verschillende groepen:
Vegan Bodybuilding and Fitness
Plantstrong Fitness
Vegan Powerlifting

Bekijk ook: