De week van de slager

The Herbivorous Butcher, VS

“Het is één van de mooiste beroepen”, zegt een slager uit het Gentse. We kunnen er ons moeilijk iets bij voorstellen, en wij niet alleen. Slager is een beroep dat uit de gratie is gevallen. Waar de stiel twee decennia of wat geleden nog heel wat aanzien genoot, is het aura van de stielman enigszins verbleekt. En maar goed ook. Om alsnog heimwee in daadkracht om te toveren organiseert De Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België ‘De week van de slager’. Want tja, ‘iemand moet het doen’, zal De Landsbond gedacht hebben.

Na de slachthuisbeelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights, de krokodillentranen van slager Verbist en het ene voedselschandaal na het andere dient de vleessector aan imagebuilding te doen. Daarvoor worden kosten noch moeite gespaard. Een fonkelnieuwe website is voornamelijk op jonge consumenten gericht. U leest het goed. De edele Landsbond probeert haar waren aan kinderen te slijten: met lespakketten, deelnemende scholen en workshops voor kinderen probeert men het slagersberoep en vlees opnieuw aantrekkelijk te maken. U weet wel, vlees: het goed waarvan de nieuwe voedingsdriehoek stelt dat we het best in zeer beperkte mate consumeren, datzelfde goed waarvan de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het onze gezondheid kan schaden, waarover de wetenschap stelt dat het bijzonder schadelijk is voor ons milieu, dat goed wordt bij kinderen aangeprezen.

Om dat doel te bereiken worden geen onwaarheden gespaard. In De Zondag van 15/4 zegt Ivan Claeys, voorzitter van de nationale federatie van slagers:  “Het is wetenschappelijk bewezen dat wie geen vlees eet, ongezonder leeft. Die heeft een tekort aan vitamine B12, aan natuurlijke ijzers, noem maar op.” 200 gram #fakenews alsjeblieft. Wetenschappelijk bewijs toont net het tegenovergestelde aan, maar in de verdediging van een overgesubsidieerd goed dat niets minder dan een ethische ramp betekent voor mens, dier en milieu zijn blijkbaar alle middelen toegestaan, desinformatie incluis.

44% van de Belgen geeft aan minder vlees te eten dan een jaar geleden. Steeds meer mensen kiezen voor gezonde, plantaardige voeding met een kleine ecologische impact. Bijna 7.000 mensen namen deel aan TryVegan.be. Er tekent zich een groeiende bewustwording af dat dieren kweken en doden, met een miserabel leven tussen begin- en eindpunt, iets is wat we niet aan onze kleinkinderen uitgelegd zullen krijgen.

Het feit dat er nood is aan een week die een ambachtelijk beroep van weleer in de kijker zet, toont aan dat een oppermachtige industrie stilaan haar pluimen verliest, ja, zelfs richting de geschiedenisboeken evolueert. Wij hopen alvast dat ‘de week van de slager’ weinig kinderen doet dromen van een job waarin mens-, dier- en milieu-onvriendelijke producten centraal staan.  

Wij tekenen alvast present op 10/6 in Brussel, waar onze vrienden van dierenrechtenorganisatie Bite Back de Belgische editie van ‘de mars voor de sluiting van alle slachthuizen’ organiseren, een evenement dat wereldwijd in 29 steden wordt georganiseerd.

Wil je je stem laten horen? Tijdens ‘De week van de slager’ deelt BE Vegan heerlijke seitanrecepten, probeer die zeker uit en post jouw creatie voorzien van de hashtag #weekvandeslager #weekvandeseitan.

Hoofdfoto: The Herbivorous Butcher, Minneapolis, VS

Bekijk ook: