Wat is veganisme?

Veganisme is een levenswijze waarbij men ernaar streeft om elk gebruik van dieren voor voeding, kleding, amusement, experimenten of eender welk ander doel te vermijden. Hoewel deze omschrijving heel beperkend klinkt, opent veganisme net een hele wereld aan nieuwe mogelijkheden, producten en ideeën. Het is een levenswijze gebaseerd op  respect en mededogen en basisprincipes als het recht op leven en zelfbeschikking.

Veganisme en voeding: 

Een vegan voedingspatroon is vrij van dierlijke producten. Voor de hand liggende voorbeelden zijn vlees, vis, kip, zuivel (dierlijke melk, yoghurt, kaas, boter…), eieren, honing, gelatine en dierlijke bouillon. “Wat eet je dan wel nog?!” is de meest voorkomende vraag. Gelukkig is er goed nieuws: met groenten, peulvruchten, noten, zaden en granen kan je zowat alles maken, van fastfood tot raw food, voor elk wat wils. Meer info vind je bij onze praktische voedseltips of ga meteen aan de slag met onze vegan recepten.

Veganistisch belegd broodje

Heerlijk vegan belegd broodje

Veganisme - veganistische pannenkoeken De Groene Keuken

Vegan pannenkoeken – De Groene Keuken

Kleding:

Ook in de kledingindustrie worden vaak dieren verwerkt, bijvoorbeeld voor leder, zijde, wol en bont. Gelukkig bestaan er een heleboel alternatieven. Meer info vind je op onze vegan lifestyle pagina.

Amusement:

Eerder dan circussen met dierenacts, dierentuinen of dolfinaria te bezoeken, is een uitstap naar een animal sanctuary aan te bevelen. Dieren die gered zijn uit de dierenindustrie krijgen hier de kans op een beter leven zonder mishandeling met voldoende tijd en ruimte voor sociale en cognitieve ontwikkeling.

Dierproeven:

Los van dierlijke ingrediënten worden veel producten onnodig op dieren getest. Wij raden absoluut aan de geneesmiddelen die je arts je voorschrijft te nemen, maar voor cosmetica, schoonmaakmiddelen, en dergelijke zijn er bijna altijd dierproefvrije varianten te vinden. Indien je ze niet vindt, kan je steeds overwegen ze zelf te maken.