Vegan barbecue: kebab van portobello met Ras El Hanout
Portobello’s zijn smaakvolle champignons met een verrassend veelzijdig kantje. In dit vegan recept vormen ze de perfecte basis voor een kruidige kebab. Laat dat zonnetje maar komen!
Soort gerecht: Bijgerecht
Voorbereiding: 5 minutesminutes
Bereidingstijd: 30 minutesminutes
Intrekken: 1 hourhour
Totaal: 1 hourhour35 minutesminutes
Porties: 6personen
Materiaal
Lange stevige spiesen
Ingrediënten
8portobello's
4elras-el-hanoutrub, zie recept
4elolijfolie, ongeveer, om mee te bestrijken
Ras-el-hanoutrub
3elras el hanout
1tlknoflookpoeder
2elechte bruine basterdsuiker, of oerzoet
2elzout
Meng alle ingrediënten en bewaar in een afsluitbare pot.
Bereiding
Bestrooi de portobello’s met de rub, sprenkel er olijfolie over, verdeel alles goed en masseer het rondom in de paddenstoelen. Laat minstens 1 uur staan, maar langer mag ook, zelfs een hele nacht.
Rijg de portobello’s aan een spies. Voor extra stabiliteit kun je meerdere spiesen gebruiken.
Steek de BBQ aan en creëer een matig hete tot hete zone (zodat de paddenstoelen niet meteen zwartblakeren) plus een indirecte zone.
Bestrijk de kebab royaal met olijfolie. Leg de spies boven de directe zone en gril hem aan alle kanten tot hij er mooi geroosterd uitziet. Verschuif de spies naar het indirecte gedeelte, sluit het deksel van de BBQ en laat hem nog 20-30 minuten met gesloten deksel verder garen.
Snijd met een scherp mes plakjes van de spies af, zoals ze dat ook doen bij een kebab, en serveer ze op jouw favoriete manier. Je kunt de aangesneden kant eventueel steeds weer boven de directe zone op de BBQ leggen voor extra smaak en textuur.
Extra informatie
Recept en foto uit Vlam in de plant van Maartje Borst en Lisette Kreischer. Uitgeverij VBK MediaPortobellofan? Check hier onze andere heerlijke recepten met portobello: