Vegan aardappelgratin met za’atar pesto en rode ui met sumak
Een kazigegratin met een bechamel op basis van zijdentofu. Het extraatje in dit veganrecept komt van een smaakvolle za’atarpesto en frisse sumakuitjes.
Soort gerecht: Bijgerecht
Voorbereiding: 20 minutesminutes
Bereidingstijd: 30 minutesminutes
Totaal: 50 minutesminutes
Porties: 4personen
Ingrediënten
Voor de gratin
1kgaardappels, in flinterdunne plakjes gesneden (met een mandoline)
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een grote ovenschaal in met plantaardige boter.
Blancheer de aardappelplakjes 2 minuten in kokend water (met zout). Giet af en spoel onder koud water. Laat even afkoelen.
Smelt voor de bechamelsaus de klont boter in een steelpannetje en voeg na het smelten van de boter de bloem toe. Laat op een laag vuur even meebakken om de bloemsmaak uit de bloem te krijgen. Voeg nu in kleine porties tegelijk de sojadrink toe en blijf met een garde goed roeren zodat er geen klonters ontstaan. Doe er tijdens dit proces ook de edelgistvlokken en miso bij. Voeg sojadrink toe totdat je de gewenste bechameltextuur hebt verkregen. Breng op smaak met flink wat peper en zout en een scheutje citroensap.
Meng de bechamel nu met de zijden tofu (kan met een staafmixer) tot een gladde, dikke saus. Proef; het mengsel mag echt wel cheesy smaken.
Leg de aardappelplakjes op de bodem van de ingevette schaal. Verdeel hier een deel van de saus over. Leg hier een laag aardappelplakjes op, gevolgd door de bechamelsaus. Herhaal deze handelingen totdat de aardappel en de saus opgebruikt zijn.
Zet de gratin 30 minuten in de oven.
Roer voor de sumakuien het sumakpoeder en het citroensap door de gesneden rode uien. Breng op smaak met (pul biber) chilivlokken en zout. Laat marineren.
Mix voor de pesto alle ingrediënten tot een frisse pesto. Het mengsel moet niet superglad zijn, er mag nog wat textuur in zitten.
Garneer de gratin, als die uit de oven komt, met lepels van de pesto en de sumak ajuinen. Serveer meteen.
Extra informatie
Recept en foto uit Gek op groenten! van Eveline Versluys, Vegamuze. Uitgeverij: Sterck & De Vreese
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan