Vegan asperges à la flamande met scrambled tofu en aspergeolie
De eismaakvervangen we in dit veganrecept door Kalanamak. Kala namak is zwavelzout (ook wel zwart zout genoemd) en geeft een sterke smaak van ei aan gerechten.
verse kruiden zoals munt, dille, koriander of bieslook, fijngehakt
1-2tlza'atar
Voor de aspergeolie
De schillen en harde uiteinden van de asperges
100mlolijfolie
100mlneutrale olie, (zoals zonnebloem)
Voor de gerookte wortel
500mllapsant souchong thee, (zwarte thee)
2wortels, in dunne linten geschild
1tlgerookt zeezout
1elzeewiervlokken, (of versnipperde norivellen)
2elolijfolie
Bereiding
Begin met de gerookte wortel: breng in een steelplan de thee aan de kook en kook hierin de wortellinten in 1 minuut al dente. Giet de wortels af door een zeef en zet 100 ml van de thee opzij. Doe de wortels in een kom en roer er de overige ingrediënten en de 100 ml achtergehouden thee door en laat ten minste 1 uur marineren. Hoe langer de wortels kunnen marineren, des te beter wordt de smaak. Dus doe dit gerust een dag (of zelfs enkele dagen) van tevoren.
Schil de asperges en breek het harde onderste puntje van de asperges. Houd de schil en deze harde deeltjes apart voor de olie.
Doe de schillen, harde uiteinden en de twee soorten olie in een mixer of blender en mix totdat je een witbeige oliepapje krijgt. Er mogen hier en daar nog stukjes of velletjes in zitten. Helemaal glad mixen hoeft dus niet. Leg een fijne keukenhanddoek of kaasdoek in een vergiet en giet hier de aspergeolie in. Knijp goed uit. Wat uit de kaasdoek komt, is nu hemelse pure aspergeolie. Deze olie kun je koud serveren of nog even opwarmen.
Verkruimel voor de scrambled tofu met je vingers de stevige tofu tot grove stukjes. Verwarm de olijfolie in een steelpannetje en voeg de verkruimelde tofu toe. Voeg ook de kurkuma, ras el hanout en kala namak toe. Roer goed en bak enkele minuten op matig-hoog vuur.
Roer nu ook de zijden tofu door de verkruimelde tofu. Doe dit door meteen het hele blok in de pan te laten vallen. Roer heel voorzichtig door de pan totdat de zijden tofu uiteenvalt en je de typische textuur van ei krijgt. Breng verder op smaak met peper en zout. Roer ook wat groene kruiden door de scrambled tofu.
Bestrijk tot slot de asperges met olijfolie en strooi er de za’atar over. Gril de asperges in een hete pan mooi al dente.
Serveer de gegrilde asperges met de scrambled tofu, aspergeolie, gerookte wortel en nog flink wat verse kruiden.