Vegan voorgerecht van Bart De Pooter: prei, vadouvan en snijbiet
Masterchef who? Met dit vegan recept voor een verfijnd voorgerecht overtuig je iedereen. De vadouvan, een specerijenmengsel vol warme, rokerige smaken, past perfect bij de prei en snijbiet.
Soort gerecht: Voorgerecht
Voorbereiding: 50 minutesminutes
Bereidingstijd: 40 minutesminutes
Totaal: 1 hourhour20 minutesminutes
Porties: 6personen
Ingrediënten
prei
snijbiet
Vadouvan-olie:
150gVadouvan gedroogde kruidenmix
500mlneutrale olie, (bv. olijfolie of koolzaadolie)
Meng de Vadouvan kruiden met de olie en warm kort op in een pan tot 80°C. Zeker niet te heet laten worden.
Mix met een staafmixer en laat (bij voorkeur een nachtje) intrekken.
Filter daarna door een zeef.
Breng op smaak met peper en zout.
Lente-uiolie:
Mix met een staafmixer en laat (bij voorkeur een nachtje) intrekken.
Filter daarna door een zeef.
Breng op smaak met peper en zout.
Prei:
Maak de prei goed schoon.
Halveer de prei in de lengte, leg in een ovenschaal en bedek volledig met de Vadouvan-olie.
Plaats in een voorverwarmde oven (100°C) en bak 30-40 min, tot de prei gaar maar nog 'al-dente' is.
Laat afkoelen.
Snijbiet:
Maak de snijbiet schoon, verdeel de stelen en bladeren en was in water.
Hou enkele mooie bladeren apart.
Kook de stelen in gezouten water gedurende 3 minuten.
Koel kort af in ijswater.
Prei-mousselinesaus:
Filter de bouillon en voeg de zachte boter, room en rijstazijn toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Mix tot een gladde saus.
Snijd de prei doormidden en breng op smaak met lente-uiolie, peper en zout. Snijd vervolgens de snijbietstelen op dezelfde lengte als de prei en breng op smaak met de Vadouvan-olie, zout en peper. Schik afwisselend 3 stukjes prei en 3 stukjes snijbiet mooi op een bord. Bestrooi lichtjes met de gedroogde Vadouvan kruiden. Roerbak enkele bladeren van de snijbiet in een pan en leg ze op de prei en snijbiet.Tenslotte, warm de prei-mousselinesaus op, mix het met een staafmixer tot het schuimt. Garneer het bord door 3 eetlepels lauwwarme saus rond de groentjes te gieten.