Kook de penne volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Snijd de kastanjechampignons in plakjes en de prei in ringen. Was de preiringen in een vergiet.
Snipper de knoflook.
Bak de champignons in een ruime hapjespan met een scheutje olijfolie in drie batches goudbruin en gaar. Bak daarna de prei in 5 minuten zacht. Schep uit de pan. Bak de plantaardige spekjes met een scheutje olijfolie in 6 minuten op hoog vuur knapperig. Schep uit de pan.
Laat de boter smelten in de pan en voeg de knoflook toe. Voeg de bloem toe en gaar al omscheppend 3 minuten. Voeg een snuf zout toe en vervolgens de plantaardige melk. Draai het vuur laag en laat de saus al roerend indikken.
Voeg de pasta, champignons, prei en de helft van de spekjes toe en schep om.
Schep de pasta in borden en verdeel de rest van de spekjes erover. Breng op smaak met veel versgemalen peper.