Een heerlijke kom dampende waterzooi, vol groenten. Het ideale gerecht voor een koude regenachtige dag.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 45 minutesminutes
Totaal: 45 minutesminutes
Ingrediënten
300gwortelen
300gaardappelen
300gprei
5takjestijm
4laurierbladeren
0.5tlgeraspte nootmuskaat
olijfolie
250mlgroentebouillon
half glaswitte wijn, optioneel
400ggekookte witte bonen, (cannellinibonen of andere grote bonen)
250mlsojaroom
Voor de citroenmelisse-olie
een bosjecitroenmelisse
50mlolijfolie
50mlcitroensap
Peper
Zout
Bereiding
Als de wortelen en aardappelen jong zijn, hoef je ze niet te schillen. Borstel ze grondig en spoel goed na.
Snijd de wortelen, aardappelen en prei in stevige stukken (5 bij 5 cm). Was de prei grondig.
Stoof de prei met de wortelen, tijm, laurier en nootmuskaat een paar minuten in een scheutje olijfolie in een ruime kookpan. Voeg de aardappelen toe en blus met de bouillon en de wijn, als je die gebruikt. Breng aan de kook en laat pruttelen tot de groenten beetgaar zijn. Voeg de bonen en de sojaroom toe en laat nog een paar minuten koken tot de groenten zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Mix voor de citroenmelisse-olie de citroenmelisse met de olijfolie en het citroensap. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de waterzooi in diepe borden of kommen en werk af met de olie en een takje citroenmelisse.