Paar rijpe bananen liggen en genoeg van bananenbrood? Probeer dit recept voor vegan chocolade granolabars eens! Een ideale snack of lekker als ontbijt.
Soort gerecht: Brunch, Ontbijt, Snack
Voorbereiding: 15 minutesminutes
Bereidingstijd: 30 minutesminutes
Totaal: 45 minutesminutes
Porties: 10bars (1 bar is ideaal als snack, 2 bars als ontbijt)
2 of 3grote of kleine(over)rijpe bananen, samen minstens 250 g vruchtvlees
1tlvanille-extract
50mlahornsiroop
85gamandelpasta
3elolijfolie
extra chocolade om te smelten en als afwerking te gebruiken
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtstand). Bedek de bakvorm met bakpapier.
Hak de noten grof. Meng de droge ingrediënten (noten, havermout, chocolade en zout) in een kom. Zet opzij.
Plet de bananen in een tweede kom en meng er de overige natte ingrediënten (vanille-extract, ahornsiroop, amandelpasta en olijfolie) onder.
Voeg de droge en natte ingrediënten samen, meng goed met een spatel en stort het mengsel in de bakvorm. Duw de randen goed aan en maak de bovenkant vlak met een spatel of met je vochtige handen. Het deeg zou ongeveer 2 centimeter dik moeten zijn.
Bak 25 minuten in de oven of tot de ‘koek’ stevig aanvoelt. Laat volledig afkoelen.
Smelt eventueel wat chocolade en giet in een zigzagpatroon op de afgekoelde koek. Laat de chocolade opstijven in de koelkast en snijd het geheel daarna in repen.
Tips:
Bewaar je de bars in de diepvries? Leg dan een stuk bakpapier tussen de verschillende lagen, zodat ze niet aan elkaar kleven. Zo kan je telkens de gewenste portie uit de diepvries halen en ontdooien.
Zijn je bananen niet overrijp? Dan zullen je bars wat droger en minder zoet smaken. Voeg dan zeker 1 extra lepel ahornsiroop toe.
Gebruik goed lopende amandelpasta (of pure pindakaas of andere 100% notenpasta), niet het droge restje onder in je bijna-lege bokaal. Droge notenpasta kan je niet goed mengen onder de overige ingrediënten en zorgt voor een te droge granolabar.