Vegan scones met confituur en slagroom voor bij de high tea
Scones zijn erg populair in het Verenigd Koninkrijk en een vaste waarde bij de afternoon tea. Voor deze vegan versie vervang je de boter door plantaardige boter en de melk door havermelk. Wedden dat je het verschil niet proeft?
Soort gerecht: Dessert
Bereidingstijd: 20 minutesminutes
Porties: 13stuks
Materiaal
1 oven
1 ronde uitsteekvorm van 4 à 5 cm diameter (of glas)
1 mixer met klopper
Ingrediënten
300gwitte zelfrijzende bloem, + wat extra om te bestuiven
1tlkikkererwtenmeel, optioneel, geeft een iets beter resultaat
Voor erbij:
140gvegan crème fraîche , (Oatly, koud) of sojayoghurt
Je favoriete vegan confituur
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Meng de bloem, het bakpoeder, 30 g suiker en het zout door elkaar met een garde in een grote mengkom.
Snijd de plantaardige boter in blokjes en voeg ze toe aan de droge ingrediënten. Kneed de boter door de droge ingrediënten tot je een kruimelachtige structuur hebt.
Voeg de havermelk en het citroensap toe aan het deeg en schep met een spatel onder elkaar. Kneed het deeg tot een stevige deegbol. Kneed niet te lang, het deeg moet zo snel mogelijk in de oven zodat het bakpoeder goed kan werken en de scones mooi rijzen in de oven.
Bestuif je werkoppervlak met wat bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2 cm. Maak ronde scones met een uitsteekvorm.
Meng in een apart potje de ahornsiroop, 1 tl kikkererwtenmeel en 20 ml havermelk. Bestrijk alle scones met een beetje van dit mengsel.
Zet de scones in de oven voor 15 minuten op 220 °C.
Haal vlak voor het serveren de crème fraîche uit de koelkast en klop kort op zodat ze luchtig wordt.
Serveer de scones warm met de ‘clotted cream’/ slagroom en de confituur.
Extra informatie
Variatietip: Voeg de zeste van een (bio)citroen toe aan het beslag en eventueel enkele blauwe bessen of frambozen.Recept en foto uit Vegan Klassiekers van Lisa & Eva Wuyts.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan