Crème brûlée is verrassend gemakkelijk om te toveren tot een vegan dessert. Je vervangt enkel de melk door een plantaardige variant. Wist je dat vanillepudding poeder meestal vegan is?
Soort gerecht: Dessert
Voorbereiding: 30 minutesminutes
Wachttijd: 2 hourshours
Totaal: 2 hourshours30 minutesminutes
Porties: 2personen
Ingrediënten
250mlhaverroom
1vanillestokje, het merg (bewaar de peul)
1elvegan puddingpoeder, bv. Imperial
2tlmaïzena
100mlamandelmelk
1snufzout
2tlkristalsuiker, + 3 el extra voor het suikerlaagje
4elbruine basterdsuiker
3ananasschijven, uit blik, uitgelekt
2elamandelschilfers, geroosterd, ter garnering
Bereiding
Verwarm de haverroom samen met het vanillemerg en de peul in een steelpannetje op laag vuur.
Meng het puddingpoeder en de maïzena met 2 eetlepels van de amandelmelk en meng door met een garde tot het egaal is. Mix er nu de rest van de amandelmelk door.
Voeg het amandelmelkmengsel met het zout en 2 theelepels kristalsuiker toe aan de steelpan. Vis de vanillepeul eruit. Verhoog het vuur tot middelhoog en roer het geheel door tot de suiker is opgelost en de crème is ingedikt. Verdeel over 1 grote, of meerdere kleine schaaltjes en laat 2 uur afkoelen op het aanrecht.
Dep de ananas na het uitlekken goed droog met een schone theedoek of keukenpapier. Verhit een kleine koekenpan en strooi de basterdsuiker over de bodem. Zodra de suiker begint te borrelen, leg je de ananasschijven in de pan. Beweeg ze voorzichtig en draai de schijven na 1 minuut om. Karamelliseer ze nog 1 minuut in de basterdsuiker. Haal ze uit de pan en laat ze op een bord of stukje bakpapier enigszins afkoelen.
Strooi vlak voor serveren de extra kristalsuiker in een egale laag over de crème. Gebruik een gasbrandertje om dat mooie, knapperige brûléelaagje te krijgen. Of zet de schaaltjes een paar minuten in de oven over de grill. Serveer direct, garneer met de gekarameliseerde ananas en het amandelschaafsel.
Extra informatie
Recept en foto’s uit Vegan Summer van Milou Van Der Will. Verschenen bij Uitgeverij Good Cook.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan