Een heerlijke stoverij met frietjes smaakt altijd! Deze Vlaamse klassieker is gemakkelijk te maken zonder vlees. Gebruik seitan of vegetarische kipstuckjes als alternatief.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Totaal: 40 minutesminutes
Porties: 2personen
Ingrediënten
zonnebloemolie (ontgeurd), of kokosolie
2uien, in grove stukken gesneden
1 à 2teentjeslook, fijngehakt
300gseitan, in stukjes (of vegan kipstuckjes)
375mlwater
1tlgroentebouillonpoeder
1elsojasaus, of tamari
2el bruine suiker
2elmosterd
2elazijn
1 à 2blaadjeslaurier
2 à 3takjesverse tijm, of 1/2 à 3/4 tl gedroogde tijm
1elmaïzena, gemengd met 3 el water
1snuifjecayennepeper
Bereiding
Zet de ui goed op voorhand – zo’n half uurtje – op een zacht vuur met wat zonnebloemolie en roer regelmatig. Het is het lekkerst als de ui licht bruint en karameliseert.
Doe de seitan en de look bij de ui en stoof ongeveer 5 minuten.
Voeg de rest van de ingrediënten toe, behalve het maïszetmeel, en roer goed door elkaar. Laat dit op een zacht vuur pruttelen, liefst langer dan een uur, zodat de smaken zich goed ontwikkelen. Op het laatst kun je eventueel nog wat azijn toevoegen om het zuurder te maken, suiker om het zoeter te maken of sojasaus om het zouter te maken.
Voeg het maïszetmeel met het water toe en laat nog 5 minuutjes, al roerend, verder pruttelen.
Serveer met frietjes of ovenfrietjes, een slaatje of appelmoes en eventueel wat veganaise. Smakelijk!
Extra informatie
Tip: Bruine suiker kun je ook vervangen door bvb. ahornsiroop of ander zoetmiddel. Als je het trouwens liever wat zoeter hebt dan zuur, gebruik dan appelazijn of balsamicoazijn i.p.v. gewone azijn.Recept en foto’s van De Groene Keuken
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan