Zomerse curry met mango en gouden munten van kikkererwtenmeel
In deze vrolijke curry worden de mango’s in hun geheel opgediend waardoor ze echt tot hun recht komen: omdat je ze niet aansnijdt, smaken ze nog rijkelijker. Met je handen eten is toegestaan: Slurp dat zoete gele vruchtvlees maar lekker van de pit!
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 1 hourhour
Totaal: 1 hourhour
Porties: 4personen
Ingrediënten
6mango's, rijpe
1tlkorianderzaad, geroosterd
1elwit sesamzaad, geroosterd
6pikante gedroogde chiliperpers, 1 uur geweekt in 50 ml heet water
1elgeraspte jaggery of lichtbruine suiker
80gkokos, vers geraspt
65gtamarindepasta
2elkoolzaadolie
1tlbruin mosterdzaad
1mespuntasafoetida
15curryblaadjes, verse
1langerode chilipeper, in brede ringen
1/2tlgemalen kurkuma
zeezout
korianderblaadjes, verse, fijngehakt, om te garneren
Maak eerst de gouden munten. Zeef het kikkererwtenmeel in een grote kom en voeg de specerijen en het zout toe. Giet er de olie en plantaardige yoghurt bij en wrijf ze door het meel; alles moet goed gemengd zijn. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed 7-8 minuten; het moet een glad, zacht en soepel deeg worden.
Breng een grote pan water aan de kook. Verdeel het deeg in zes even grote stukken. Draai er gladde ballen van en rol daarvan ‘worstjes’ van circa 2 cm dik. Leg ze voorzichtig in het kokende water maar maak de pan niet te vol; werk zo nodig in gedeelten. Wacht tot de worstjes komen bovendrijven en het water borrelt, dat duurt ongeveer 5 minuten. Haal ze er voorzichtig met een schuimspaan uit en laat ze op een schone theedoek uitlekken. Leg ze op een snijplank, laat ze afkoelen en snijd ze dan in plakjes van 5 mm dik. Leg de gouden munten dumplings opzij.
Maak dan de mango curry. Was de mango’s goed en schil ze. Houd ze even apart, neem een scherp mesje en schraap al het resterende vruchtvlees van de schillen. Doe die resten vruchtvlees in een kom en draai er een puree van. Pureer ook het vruchtvlees van twee van de mango’s met 100 ml water, roer grondig en zet opzij.
Doe de koriander en het sesamzaad in een keukenmachine en vermaal er een grof poeder van. Voeg de uitgelekte chilipepers, suiker, kokos en tamarinde toe en maak er een gladde kokospasta van; verdun die zo nodig met een beetje water.
Verhit de olie in een grote pan op hoog vuur en strooi het mosterdzaad in de hete olie. Wacht tot het gaat knetteren, voeg de asafoetida, curryblaadjes en chilipeper toe en bak ze 1 minuut mee; ze moeten gaan geuren. Zeg het vuur lager, doe de kurkuma erbij, voeg dan de kokospasta toe en bak nog 5 minuten of totdat de geur vrijkomt. Giet er het apart gehouden mangomengsel bij, voeg de hele mango’s en de gouden munten dumplings toe, breng het geheel al roerend met zeezout op smaak en schep de saus over het fruit. Leg het deksel op de pan en laat alles nog 10-15 minuten stoven; keer de mango’s halverwege. Haal het deksel van de pan, houd de pan nog een paar minuten op het vuur, garneer met koriander en zet het gerecht op tafel.
Extra informatie
Recept en foto uit Comfort & Joy van Ravinder Bhogal. Uitgeverij Bloomsbury
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan