Gembercakeje met gekarameliseerde peren en pijnboompittencrème
Voor dit feestelijk dessert maken we een pittig gembercakeje met zacht gekarameliseerde peer, rozemarijnkaramel en een crème van pijnboompitten. Een feest voor je smaakpapillen!
Soort gerecht: Dessert
Voorbereiding: 1 hourhour15 minutesminutes
Porties: 4personen
Ingrediënten
Voor de pijnboompittencrème:
100gpijnboompitten
100ml water
25mlolijfolie
1snuifje zeezout
Voor de rozemarijnkaramel:
50gsojaboter
½tlverse rozemarijn, fijngesneden
100g suiker
1snuifje zeezout
50mlsojaroom
Voor het gembercakeje:
120gsojaboter
150gbruine suiker
150gagavesiroop
50ggekonfijte gember, in kleine stukjes gesneden
100gappelmoes, indien je zelf appelmoes maakt, gebruik je best boskoop appelen
½tlnatriumbicarbonaat
250gbloem
Voor de gekarameliseerde peren:
2peren
2elagavesiroop
1snuifjezeezout
Bereiding
Voor de pijnboompittencrème:
Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot een puree. Indien je een spuitzak wil gebruiken, kan je de puree hier al in doen en zo in de koelkast bewaren tot wanneer je het dessert zal serveren.
Voor de rozemarijnkaramel:
Doe de boter in een steelpan en laat deze smelten op een laag vuur. Doe hier de rozemarijn bij en laat even trekken. Let op dat de boter niet verkleurt.
Doe de suiker in een aparte steelpan en zet op een middelhoog vuur. Schud de pan wanneer je ziet dat de suiker begint te smelten. Begin zeker niet te roeren met een lepel, anders zorg je voor kristallisering.
Blijf de pan met de suiker schudden zolang die smelt, tot de suiker een karamelkleur krijgt. Voeg hier voorzichtig de rozemarijnboter en het zout bij en blijf schudden tot de boter zich met de suiker mengt. Voeg als laatste de room toe en meng alles met een klopper tot je een zachte karamel krijgt.
Voor het gembercakeje:
Verwarm de oven voor op 180° C en bestrijk een bakvorm met sojaboter en een beetje bloem.
Smelt de boter au bain-marie, samen met de agavesiroop en de suiker. Eenmaal de boter gesmolten is, meng je alles met een klopper. Meng hierbij de gember en appelmoes, waarna je de natriumbicarbonaat mag toevoegen. Als laatste doe je er de bloem bij.
Doe het deeg in de ingevette vorm en bak gedurende 30-35 minuten. Laat ongeveer 10 minuten afkoelen voor je de cake uit de bakvorm haalt.
Voor de gekarameliseerde peer:
Schil de peren en snijd ze overlangs in kwarten. Leg de kwarten in een ovenschaal en overgiet met agavesiroop. Besprenkel met wat zeezout. Bak gedurende 30-35 minuten in de oven, dit mag samen met het gebak in de oven om tijd te besparen. Het is best om de peren halverwege nog eens te arroseren met de siroop.
Serveren:
Doe een sneetje cake in een (diep) bordje, met daarnaast wat van de pijnboompittencrème, de gekarameliseerde peren en de rozemarijnkaramel.
Extra informatie
Recept van Thomas Deruddere, kok bij Café BK6 in Kortrijk. Foto's: Manon Bruggeman.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan