Vegan voorgerecht van Bart De Pooter: aubergine, zeewier en zoete ui
De zilte smaak van de zee, maar zonder de gevolgen van overbevissing! Met dit veganrecept voor een verfijnd voorgerecht overtuig je iedereen. Het zeewier vervult al je ‘visverlangens’ en blendt perfect samen met de aubergine en zoeteui.
Soort gerecht: Bijgerecht, Voorgerecht
Voorbereiding: 40 minutesminutes
Bereidingstijd: 20 minutesminutes
Totaal: 1 hourhour
Porties: 6personen
Ingrediënten
2aubergines
olie om te bakken
zout
Soja-Sesam marinade:
2elsojasaus
1tlsuiker
1tlsesamolie
1teentjeknoflook, fijngeraspt
1tlgember, geraspt
1elgeroosterde sesamzaadjes
Zeewierbouillon:
1lgroentebouillon
1elagavesiroop, (of een andere zoetstof naar keuze)
50gsushi-rijst
1tlzout
Roscoff Ui:
2groteuien
Tzuyu marinade, (kant-en-klaar, te koop in Aziatische supermarkten)
Zeewiersalade:
1zakjezeesla, (verkrijgbaar in speciaalzaak)
1elzeekraal
1elzeevenkel
1elzeekool
1elsesamolie
zout en peper, naar smaak
een paar druppels vinaigrette
sesamzaadjes
Bereiding
Aubergine:
Snijd de aubergine in plakken van ongeveer 2,5-3 cm dikte en maak een kruisvormige insnijding in elk plakje.
Bak de plakken aubergine in olie tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Soja-Sesam Marinade:
Meng sojasaus, suiker, sesamolie, knoflook, gember en geroosterde sesamzaadjes in een kom. Laat afkoelen.
Doop elke gebakken aubergineplak kort in de marinade en laat ze 10-15 seconden intrekken. Leg ze daarna opnieuw op keukenpapier.
Zeewierbouillon:
Breng de groentebouillon aan de kook.
Voeg agavesiroop, sushi-rijst en zout toe. Laat sudderen tot de rijst gaar is en de bouillon smaakvol is, meestal 20-30 minuten.
Roscoff Ui:
Snijd de ui in dunne ringen.
Week de uiringen in de Tzuyu marinade. Laat ze langzaam gaar worden en afkoelen in de marinade.
Zeewiersalade:
Spoel de zeesla grondig onder water om overtollig zout te verwijderen. Laat uitlekken.
Meng de zeesla met zeekraal, zeevenkel, zeekool, sesamolie, zout, peper, een paar druppels vinaigrette en sesamzaadjes.
Schik een gemarineerde aubergineplak op een bord. Voeg zo’n 5 gekookte uienringen toe. Bouw de aubergine op met de zeewiersalade. Garneer met nog wat uiringen. Giet tenslotte wat van de zeewierbouillon over het gerecht.