Vegan voorgerecht: gevulde aardappel met paddenstoelen en hazelnoten
Met dit eenvoudige recept voor een vegan voorgerecht verwarm je zonder twijfel alle harten aan je feesttafel. Een combinatie van winterse ingrediënten en een herkenbare bruine saus.
Soort gerecht: Voorgerecht
Voorbereiding: 30 minutesminutes
Bereidingstijd: 1 hourhour
In de oven: 55 minutesminutes
Totaal: 2 hourshours25 minutesminutes
Porties: 4personen
Ingrediënten
4vastkokende aardappelen, van 100 gr per stuk
250gboschampignons
1plantjepeterselie
2elhazelnoten
1ellookpoeder
Peper
Zout
1tlrozemarijn
Voor de vegan ‘vleessaus’:
70mlsojasaus
300mlwater
2tlmaïszetmeel
2laurierblaadjes
2tenenlook
Nootmuskaat
Snuifpeper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C heteluchtstand. Leg de aardappelen met schil in de oven en laat ze gedurende 45 minuten tot een uur poffen. Ze zijn klaar als je er met een vork gemakkelijk in kan prikken.
Maak ondertussen de bruine saus. Meng de sojasaus met water, laurierblaadjes, 2 tenen knoflook, maïszetmeel, een snufje nootmuskaat en een snufje peper. Doe het mengsel in een diepe pan of kookpot en laat op een zacht vuur pruttelen. De saus zal langzaam iets dikker worden.
Verhit olie in een pan en bak de champignons goudbruin.
Snijd alvast de peterselie fijn en hak de hazelnoten.
Haal de aardappelen uit de oven, neem ze vast met een handdoek en snijd een hoedje eraf. Lepel de helft van de aardappel eruit, zorg ervoor dat hij nog stevig blijft.
Meng de aardappelvulling met de helft van de champignons, de peterselie en hazelnoten, het lookpoeder en de rozemarijn. Kruid af met peper en zout.
Vul de aardappelen met het mengsel en zet ze nog 10 minuten in de oven met de temperatuur op 160 °C.
Serveer de gevulde aardappelen met de bruine saus en de rest van de champignons.