Vegan tagliatelle met zelfgemaakte gehaktballen in tomatensaus
Zelf vegan gehaktballen maken? Easy! In dit recept gebruiken we sojabrokjes. Met champignons, look en een voortreffelijke kruidencombo worden deze balletjes een vaste waarde in je keuken.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 1 hourhour30 minutesminutes
Porties: 4porties
Ingrediënten
Voor de pasta en saus:
1elextra vierge olijfolie
1ui, in blokjes
3tenenlook, fijngehakt
1wortel, in blokjes
1kleinecourgette, in blokjes
1rode/gele/oranjepaprika, in blokjes
820gpure tomatenpassata
1eloregano
3blaadjeslaurier
1handjeverse basilicum, grof gehakt
Zout
Versgemalen zwarte peper
Enkeledruppelstabasco
300gvolkoren tagliatelle, of vegan pasta naar keuze (bijvoorbeeld spaghetti)
Vegan parmezaan, om te serveren (zelfgemaakt volgens dit recept of van Gondino)
Voor de gehaktballen (10 à 12 balletjes):
1,5elneutrale olie , (zonnebloem- of arachideolie)
1ui, in kleine blokjes
250gchampignons, in vieren
2tenenknoflook, fijngehakt
100gsojabrokjes (TVP), gekookt, gedroogd en uitgelekt (vervang eventueel door 100 g stevige tofu, maar de sojabrokjes geven een iets betere textuur) (TVP vind je in Aziatische winkels/biowinkels)
1tlzout
1tlzwarte peper
1tlkipkruiden
1tlkerriepoeder
1tlmosterd
70gpanko , of broodkruim/ paneermeel
½tlmarmite, optioneel, voor een extra hartige toets
Bereiding
Maak eerst de gehaktballen. Verhit ½ el olie in een koekenpan op een matig-hoog vuur. Snijd de champignons in vieren, de ui in kleine blokjes en hak de look fijn. Bak alles samen tot de champignons goudbruin en gaar zijn.
Kook de sojabrokjes 5 à 7 minuten tot ze gaar zijn en laat kort afkoelen. Knijp het overtollige vocht eruit in een kaasdoek (of in het vergiet). Gebruik je tofu? Doe die dan meteen in een kaasdoek en knijp het overtollige vocht eruit. De tofu mag je in stukjes breken.
Doe de champignons en sojabrokjes (of tofu) samen met de kruiden, mosterd, panko en marmite in een foodprocessor en mix tot een stevige massa. Er mogen nog kleine stukjes in zitten.
Rol 10 à 12 balletjes van gelijke grootte. Verhit 1 el olie in een grote koekenpan op matig-hoog vuur. Bak de balletjes aan elke kant mooi bruin tot er zich een korstje rondom vormt. Wees voorzichtig bij het omdraaien.
Maak de saus. Verhit in een diepe pan 1 el olijfolie. Laat de ui en look aanstoven op een matig vuur. Voeg dan de wortel, courgette en paprika toe en laat 10 minuten aanstoven. Doe de tomatenpassata, oregano en laurierblaadjes erbij en laat de saus zonder deksel ongeveer 30 minuten indikken op een laag vuur.
Roer regelmatig door de saus. Voeg aan het einde basilicum, zout, peper en tabasco toe naar smaak.
Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking terwijl de saus indikt.
Serveer de pasta met de saus en leg er enkele balletjes op. Werk af met wat blaadjes verse basilicum en geraspte (of homemade) vegan parmezaan.
Extra informatie
Tip 1: Laat de ballen lang genoeg aan elke kant bakken, anders komen de korstjes eraf. Is dat toch het geval? Gooi ze zeker niet weg. Stiekem zijn die keilekker!Tip 2: Je kan de balletjes ook invriezen. Handig dus als je ineens een grote portie maakt en een deel invriest, om ze de volgende keer snel te kunnen verwerken in een gerecht.Recept en foto uit Vegan klassiekers van Lisa & Eva Wuyts.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan