Recepten kookdemo’s Vegan Summer Fest 2016

Hieronder vind je enkele van de recepten die werden gepresenteerd tijdens de kookdemo’s op Vegan Summer Fest 2016. Met dank aan Lima en Albert Heijn. Veel plezier en smakelijk!

 

Very Fishy Burger (Heerlijk Plantaardig -Deathstaronamission)

 

 

Ingrediënten:

Burger en marinade:
2 el sojasaus
2 el mirin (zoete rijstwijn)
3 el nori, gedroogd
Zwarte peper naar smaak
250 g tofu, uitgelekt
Dille, vers
Veganaise:
1 el appelazijn
3 el aquafaba
1/2 tl mosterd
¾ cup zonnebloemolie
Peper en zout
Dille, vers
Toppings:
2 burgerbroodjes
Thaïse crackers
Spinazie 150 g, vers
Zeekraal, vers

 

Bereidingswijze:

Stap1
Prak de tofu, voeg alle ingrediënten toe en laat minimum 8 uur marineren.

Stap2
Bak de tofu in een weinig olie, kruid af met dille.

Stap3
Mix de aquafaba, mosterd en de ciderazijn met een staafmixer tot wit schuimig. Voeg terwijl je blijft mixen langzaam de olie toe. Kruid met dille, peper en zout.

Stap4
Blancheer de spinazie kort.

Stap5
Snij de burgerbroodjes in 2. Beleg het onderste broodje met spinazie. Leg hier de gebakken tofu op. Bestrooi met verkruimelde crackers en zeekraal. Smeer het bovenste burgerbroodje in met de veganaise en plaats het op de burger.

 

Lemon treats (Pure Foods)

Ingrediënten voor 25 balletjes:

  • ¾  cups amandelmeel
  • ½ cup ontpitte dadels
  • ¼ theelepel zout
  • ¾ cups kokosvlokken
  • ½ theelepel vanillepoeder
  • 1 soeplepel kokosolie
  • 1 soeplepel of citroenzeste (bio)

Stap 1

Mix de dadels met water tot een puree.

Stap 2

Mix de overige ingrediënten met de dadels, vorm er kleine balletjes mee en stop ze even in de diepvriezer om ze hard te laten worden.

 

 

Yummy tomato salsa (Pure Foods)

Ingrediënten voor 1 kom:

  • 2 tomaten in 4 gesneden
  • ½ ui in 4 gesneden
  • Zout, peper, cayennepeper
  • ¼ cup ontpitte dadels
  • ⅛ cup verse basilicum
  • 1 cup zongedroogde tomaten
  • 2 teentjes look
  • 1 soeplepels olijfolie (of olie van de zongedroogde tomaten)

Bereidingswijze:

Mix alles samen en geniet er van!

 

Pitten-en zadencracker (Pure Foods)

Ingrediënten  (1 bakplaat):

  • 30 g gemalen lijnzaad + 30 ml water: even laten staan
  • 150 g pompoenpitten
  • 30 g zonnebloempitten
  • 30 g sesamzaad
  • ¼ tl zout
  • Flinke draai van pepermolen
  • Snuifje cayennepeper
  • 1 lookteentje, geperst
  • sap en schil van 1/2 bio citroen
  • ½ tl sojasaus (tamari)
  • water

Bereidingswijze:
Warm de oven voor op 200°C (of 50°C)
Maal de pitten en zaden met de specerijen.
Voeg het lijnzaadpapje toe en de rest van de ingrediënten.
Voeg wat water toe tot een kleverige dikke massa ontstaat.
Spreid uit op een bakplaat bekleed met bakpapier (gemakkelijk met een spatel) tot een dikte van 3mm.
Bak gedurende 10-15min (of 10u) en laat afkoelen. Je kan de koek op voorhand insnijden of na het bakken in stukken breken.

 

Sinaas-saffraan couscous met granaatappel (Vegamuze)

Super eenvoudig en toch een smaakbommetje! Deze verfrissende en aromatische couscoussalade heeft alles in huis om een echte showstopper te worden op jouw volgende feestje.

  • 250 g couscous
  • 500 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 1 flinke snuif saffraan
  • Bussel verse dille
  • Bussel verse munt
  • Bussel verse platte peterselie
  • Bussel verse koriander
  • Extra virgin olijfolie
  • Peper en zout
  • 1 granaatappel
  • Handvol pistachenoten

Bereidingswijze:

  1. Doe de couscous in een grote kom en giet er het vers sinaasappelsap over. Roer er de saffraan door en kruid stevig met peper en zout. Laat de couscous een half uur tot een uur wellen tot het al het vocht heeft opgenomen en gaar is.
  2. Roer er al de granaatappelpitjes door, alsook alle fijngehakte verse kruiden.
  3. Roer als laatste een flinke schuit olijfolie door de salade en strooi de gehakt pistachenoten over de salade.
  4. Deze salade kan je in een grote kom in het midden van de tafel serveren als mezze gerecht of in kleine glaasjes verdelen als hapje.

 

Zoete aardappel latkes met harissa-yoghurtdip (Vegamuze)

 

 

Latkes zijn Joodse aardappelpannenkoekjes die meestal op feestdagen verorberd worden. Deze traditionele latkes krijgen een moderne twist met zoete aardappel en extra specerijen. De yoghurt dip met harissa en rozenwater past uitstekend bij de gefrituurde koekjes.

Ingrediënten (voor 20 latkes):

  • 2-3 zoete aardappelen
  • 2 rode uien, in fijne halve ringen
  • 300 g kikkererwtenmeel
  • 300 ml soja melk (of andere plantaardige melk)
  • 1-2 tl komijnpoeder
  • ½ tl kaneelpoeder
  • ¼ tl nootmuskaat
  • 1 tl korianderpoeder
  • ½ tl chilipoeder
  • Zout
  • Plantaardige olie om in te frituren

Voor de yoghurt dip

  • 250 g soja yoghurt
  • 1 teentje look
  • 1 el harissa
  • 1 tl rozenwater (optioneel)
  • Lente ui, koriander en rozenblaadjes(optioneel)

 

Bereidingswijze:

  1. Schil en rasp de zoete aardappelen.
  2. Meng het kikkererwtenmeel in een grote kom samen met de soja melk en alle specerijen tot een glad pannenkoekenbeslag. Voeg indien nodig wat meer vloeistof toe, mocht het beslag nog te droog zijn.
  3. Roer de geraspte zoete aardappel en rode ui onder het beslag tot alles een mooi laagje beslag heeft. Kruid zeker goed bij met zout.
  4. Proef even van het beslag. Alle specerijen moeten goed doorsmaken, want zij moeten uiteraard de milde zoete aardappel volledig van smaak voorzien.
  5. Giet een dikke laag olie in een anti-kleef pan en wacht tot de olie heet is.
  6. Frituur de latkes goudbruin, ongeveer 1-2 minuten aan beide zijden. De grote van de latkes mag je zelf bepalen, als is het makkelijker om kleinere latkes te frituren en om te draaien in de hete olie. Grote latkes kunnen uiteen vallen en duren langer eer ze gaar zijn.
  7. Laat de latkes even uitlekken alvorens te serveren.
  8. Maak ondertussen de yoghurt dip. Plet de look fijn en roer hem onder de yoghurt. Kruid de yoghurt met peper en zout en voeg het rozenwater toe als je dit gebruikt. Meng de harissa volledig door de yoghurt; aan jou de keuze hoe spicy je de yoghurt wilt. Garneer de kommetjes yoghurt met fijngehakte lente ui, gehakte koriander en rozenblaadjes.