Fruittaart is een echte klassieker bij de bakker. Met deze recepten kan je kiezen tussen een klassieke fruittaart met gebakken bodem of een gezondere versie met een bodem van noten en dadels. Welke versie van fruittaart je ook kiest, heerlijk wordt ze sowieso!
Soort gerecht: Dessert
Voorbereiding: 15 minutesminutes
Baktijd als je kiest voor de gebakken bodem: 40 minutesminutes
Totaal: 55 minutesminutes
Porties: 8taartpunten
Ingrediënten
Bodem klassieke fruittaart:
190gbloem
80mlneutrale plantaardige olie, zoals bv. ontgeurde zonnebloemolie
3elkokosbloesemsuiker
2 à 4elwater
Vulling klassieke fruittaart:
140gcashewnoten, minstens 4 uur op voorhand geweekt
190gzijden tofu
60mlplantaardige drink, zoals amandel-, soja- of kokosdrink
80 à 100grijststroop, of een andere plantaardige vloeibare zoetstof zoals ahornsiroop
85gplantaardige yoghurt, ongezoet
1elvanille-extract
½biologische citroen, sap en geraspte schil
snufzout
Rauwe taartbodem (versie 2):
220gamandelen
55gdadels, ontpit en minstens 4 uur in water geweekt
snufzout
Vulling (versie 2):
140gcashewnoten, minimaal 4 uur in water geweekt en afgegoten
235mlkokosroom
80 à 100grijststroop, of een andere vloeibare zoetstof naar keuze zoals ahornsiroop
3elcacaoboter, of kokosolie, gesmolten
Fruitdecoratie:
mango’s, nectarines, passievruchten en ander zomers seizoensfruit, in stukjes
Bereiding
Klassieke fruittaart (versie 1):
Verwarm de oven voor tot 160 °C en bekleed een springvorm met losse bodem (met een doorsnee van 20 cm) met bakpapier.
Voor de bodem: meng alle ingrediënten in een middelgrote kom en voeg, als het te kruimelig is, water toe tot je een mooi soepel deeg hebt. Verdeel het deeg over de bakvorm en druk het stevig aan; maak het oppervlak mooi glad met de achterkant van een lepel. Zet opzij.
Voor de vulling: mix alle ingrediënten 3-5 minuten in een powerblender op middelhoge tot hoge snelheid, of tot het mengsel heel glad is. Schenk het over de taartbodem. Bak het geheel 30-40 minuten in de oven, of tot het midden van de taart niet meer wiebelt. Laat de taart dan in de oven afkoelen, met de deur op een kier. Zet hem daarna in de koelkast om verder op te stijven.
Decoreer de taart met het fruit. Serveer hem meteen of bewaar hem in een luchtdicht afgesloten bak maximaal 5 dagen in de koelkast.
Alternatieve fruittaart (versie 2):
Bekleed een springvorm met losse bodem (met een doorsnee van 20 cm) met bakpapier.
Voor de bodem: hak de amandelen in een foodprocessor tot grove kruimels. Giet de dadels af en voeg ze met het zout toe aan de foodprocessor. Mix alles tot een soepel, samenhangend deeg; je moet er met twee vingers in kunnen knijpen zonder dat het breekt. Verdeel het mengsel over de bakvorm en druk het stevig aan.
Voor de vulling: mix alle ingrediënten 3-5 minuten in een powerblender op middelhoge tot hoge snelheid, of tot het mengsel heel glad is. Schenk het over de taartbodem. Zet het geheel dan minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven, of tot het midden van de taart niet meer wiebelt.
Decoreer de taart met het fruit. Serveer hem meteen of bewaar hem in een luchtdicht afgesloten bak maximaal 5 dagen in de koelkast of – zonder het fruit – 1 maand in de vriezer.Smakelijk!
Extra informatie
Recept en foto uit Verrukkelijk vegan bakken van Anthea Cheng. Uitgeverij Becht.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan