vegan recept chocoladetaart
Recept afdrukken Recept pinnen
5 from 1 vote

Chocoladetaart

Met dit recept maak je een heerlijke vegan chocoladetaart waar je gasten van versteld zullen staan. Deze taart in twee lagen is een echt pronkstuk, maar voor een eenvoudigere versie kan je er ook één laag van maken.
Soort gerecht: Dessert
Voorbereiding: 20 minutes
Baktijd + afkoelen: 1 hour 40 minutes
Totaal: 2 hours
Porties: 8 taartpunten

Ingrediënten

Droge ingrediënten:

  • 240 g zelfrijzende bloem
  • 270 g kristalsuiker
  • 40 g cacaopoeder
  • 1 ½ tl bakpoeder

Natte ingrediënten:

  • 475 ml plantaardige drink, zoals bv. amandel-, soja- of kokosdrink
  • 160 ml plantaardige olie, met een neutrale smaak zoals bv. ontgeurde zonnebloemolie
  • 55 g vegan chocolade, gesmolten

Frosting:

  • 500 g vegan chocolade
  • 250 ml kokosroom

Bereiding

  • Verwarm de oven voor tot 160 °C en bekleed twee ronde bakvormen (met een doorsnee van 20 cm) met bakpapier of vet ze in met olie.

De cakes:

  • Doe alle droge ingrediënten in een grote kom, foodprocessor of keukenmixer. Meng alles goed en zorg dat er geen klontjes meer in zitten. Voeg dan de natte ingrediënten toe en meng alles tot een mooi samenhangend deeg.
  • Verdeel het deeg over de twee bakvormen. Bak ze 35-40 minuten in de oven, of tot een satéprikker die je in het midden van de cakes prikt er schoon uit komt. Laat de cakes 30 minuten tot 1 uur in de bakvormen afkoelen.
  • Haal de cakes voorzichtig uit de oven en zet ze even op een rooster. Doe ze daarna in een luchtdichte afgesloten bak en bewaar ze in de koelkast of vriezer tot je de taart in elkaar gaat zetten (dat voorkomt verkruimelen en breken).

De frosting:

  • Maak eerst een chocoladeganache. Verwarm de chocolade en kokosroom in een kleine steelpan op middelhoog vuur. Roer af en toe om de chocolade gelijkmatig te laten smelten. Zet het vuur laag zodra de ganache begint te borrelen. Blijf goed roeren, of gebruik een staafmixer om de chocolade volledig te laten emulgeren. Het mengsel moet heel glad zijn en er mogen geen klontjes chocolade of vleugjes room of olie meer in zitten.
  • Laat het mengsel minimaal 1 uur afkoelen op kamertemperatuur. Gebruik een staafmixer of een elektrische garde om de frosting op te kloppen tot het mengsel in volume toeneemt en luchtiger is. Voeg voor een nog dikkere frosting nog meer gesmolten chocolade toe, en voor een dunnere versie wat meer kokosroom.
    vegan recept chocoladeganache

Samenstellen:

  • Snijd de cakes met een kartelmes zo goed mogelijk bij en zorg dat ze zo vlak mogelijk zijn (geniet van de restjes!). Leg een van de cakes op een serveerschaal en bestrijk de bovenkant royaal met de frosting. Leg de tweede cake er bovenop; zorg dat ze mooi recht staan. Bestrijk de zijkant en bovenkant van de taart met frosting en versier hem naar wens.
  • Serveer de taart meteen of bewaar hem voor later. Je kunt de taart in een luchtdicht afgesloten bak maximaal 5 dagen in de koelkast of 1 maand in de vriezer bewaren.
    Smakelijk!

Extra informatie

Als je geen geraffineerde kristalsuiker wilt gebruiken, kies dan voor kokosbloesemsuiker. Voor een minder zoete cake gebruik je 200 gram suiker. Dat is de minimale hoeveelheid die je nodig hebt voor een enigszins luchtige textuur. Hoe minder suiker, hoe compacter de cake.
Voor de kokosroom gebruik je best het dikke, witte, bovenste deel (de room) van kokosmelk uit blik. Dat geeft een rijkere, dikkere chocoladesaus.
vegan kookboek verrukkelijk vegan bakken Anthea Cheng
Recept en foto's uit Verrukkelijk vegan bakken van Anthea Cheng. Uitgeverij Becht.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan