recept vegan focaccia
Recept afdrukken Recept pinnen
5 from 1 vote

Focacciabroodjes

Met dit eenvoudig recept maak je heerlijk zuiderse focacciabroodjes.
Soort gerecht: Bijgerecht, Hapjes
Keuken: Italiaans
Voorbereiding: 45 minutes
Om het deeg te laten rijzen: 1 hour 30 minutes
Totaal: 2 hours 15 minutes
Porties: 5 broodjes

Ingrediënten

  • 350 g witte bloem
  • 1 tl zout
  • 2 tl droge gist
  • 1 tl suiker
  • 2 el olijfolie, + wat extra om in te vetten en de broodjes te bestrijken
  • 210 ml warm water

De toppings, naar keuze:

  • kerstomaatjes
  • zongedroogde tomaatjes
  • olijven
  • knoflook
  • rozemarijn
  • ajuin, in ringen
  • vegan kaas
  • zeezoutvlokken

Bereiding

  • Zeef de bloem boven een mengkom. Roer de suiker, het zout en de gist erdoor. Voeg 2 el olijfolie en 210 ml warm water toe en roer goed.
  • Wrijf een schone mengkom in met wat olie en zet aan de kant.
  • Bestrooi het werkblad met wat bloem. Kneed het deeg 12 à 15 minuten tot je een elastische bol krijgt.
  • Leg het deeg in de ingevette mengkom en zet op een warme, tochtvrije plaats. Bedek de mengkom met een schone handdoek en laat het deeg 1 à 1,5 uur rusten afhankelijk van de temperatuur. Het deeg moet ongeveer verdubbelen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrijk deze met wat olijfolie.
  • Prik met je vingers de lucht uit het deeg en kneed nog eens goed door. Voeg eventueel wat fijngehakte olijven of zongedroogde tomaat toe*. Verdeel het deeg in 5 porties. Vorm bolletjes van het deeg en verspreid deze over de bakplaat. De bolletjes zullen nog rijzen dus leg ze niet te dicht bij elkaar.
  • Druk de bolletjes deeg plat met de vingers. Bestrijk deze met olijfolie. Beleg nu met de toppings naar keuze.
  • Zet de bakplaat op een warme plaats en overdek deze. Laat de broodjes nog 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de broodjes 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn.
    Smakelijk!

Extra informatie

*Eventueel kan je ook wat fijngehakte olijven of zongedroogde tomaten door het deeg kneden. Hak de stukjes heel fijn. Doe dit nadat je het deeg 1 uur hebt laten rijzen, wanneer je de bolletjes vormt.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan