Voor deze Japanse rijstballetjes moet je wat geduld hebben, maar ze zijn leuk om te maken en presenteren heel mooi.
Soort gerecht: Lunch, Ontbijt
Keuken: Oosters
Totaal: 1 hourhour30 minutesminutes
Porties: 10onigiri
Ingrediënten
Voor de rijst
450gwitte ronde rijst, gekookt, je kan ook sushirijst gebruiken (de rijst moet kleverig zijn)
1tlzout
Vulling
5umeboshi, (gepekelde pruimen)
5shiitake, vers of gedroogd
1elsesamolie
2elsake
½eltamari, of sojasaus
3elsesamzaadjes, (optioneel)
Afwerking
2vellennori, in rechthoeken van 2 op 7 cm gesneden
3elsesamzaadjes
Bereiding
Voor de vulling:
Snijd de shiitake paddestoelen in reepjes van ongeveer een halve centimeter dik. Indien je gedroogde paddestoelen gebruikt, moet je deze eerst een nacht of minstens 4 uur laten weken en nadien kunnen de steeltjes verwijderd worden.
Bak de paddestoelen in een pan met sesamolie tot ze bijna gaar zijn en deglaceer ze tot slot met sake.
Zet het vuur af en voeg de tamari of sojasaus toe.
Besprenkel met wat sesamzaad (optioneel).
Verwijder de pit van de umeboshi en deel het vruchtvlees in twee.
Voor de rijst:
Breng de rijst over in een kom en besprenkel met zout. Meng zorgvuldig.
Stel nu de onigiri samen:
Was je handen en droog ze niet af. Het is belangrijk om je handen te spoelen tussen elke handeling. Maak desnoods gebruik van een kom koud water met wat azijn.
Neem met natte handen wat rijst en vorm er een kommetje mee in je hand.
Neem een beetje vulling naar keuze (het is niet de bedoeling om de shiitake en de umeboshi te mengen) en plaats deze in het midden van het kommetje en sluit deze af tot vorming van een bol (of driehoek). Zorg ervoor dat het geheel goed samengedrukt wordt en het een mooi compact geheel vormt. Gebruik 1 halve umeboshi per rijstbal.
Leg de onigiri in het midden van een stuk voorgesneden nori. Dit voorkomt dat de onigiri blijft plakken aan bijvoorbeeld een bord of ander onigiri.