Blaas op jouw volgende brunch iedereen omver met deze heerlijke zoete broodjes.
Soort gerecht: Brunch, Ontbijt
Keuken: Amerikaans
Voorbereiding: 40 minutesminutes
Om te rijzen:: 1 hourhour50 minutesminutes
Totaal: 2 hourshours30 minutesminutes
Porties: 12broodjes
Ingrediënten
300mlsojamelk, ongezoet, op kamertemperatuur
11gdroge gist
1elsuiker
70gbruine suiker
550gwitte bloem
¾tlzout
2tlkaneel of speculooskruiden
snuifjenootmuskaat
zeste van 1 sinaasappel
4elzonnebloemolie
1tlcitroensap of appelazijn
100grozijnen
Suikermengsel
6elbloemsuiker
2 à 3tlwater
Bereiding
Roer de gist en suiker door de sojamelk en laat 10 minuten staan.
Zeef de bloem in een grote kom. Voeg de bruine suiker, specerijen, sinaasappelzeste en zout toe.
Giet het gistmengsel samen met de olie en het citroensap bij de bloem. Meng door elkaar tot het een deeg vormt.
Kneed het deeg 5 à 10 minuten op een met bloem bestoven aanrecht.
Leg de deegbal terug in de kom en dek af met een vochtige theedoek. Laat een uur rijzen.
Kneed het deeg opnieuw en voeg de laatste minuut de rozijnen toe.
Druk het deeg plat en verdeel het in twaalf broodjes.
Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg er een vochtige theedoek over en laat 40 à 50 minuten rijzen.
Haal de theedoek weg en maak met een scherp mes een niet te diep (+/- 30mm) kruis. Zet de rozijnenbroodjes ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven van 215°C.
Als de broodjes licht zijn afgekoeld, vul je elk gemaakt kruis met het suikermengsel.