Jumeok bap, Koreaanse rijstballetjes met een spicy dipsaus
Koreaanse rijstballetjes met dipsaus en een frisse salade met tahini-misodressing.
Soort gerecht: Lunch
Bereidingstijd: 45 minutesminutes
Porties: 2porties
Ingrediënten
Voor de jumeok bap
180gsushirijst
40gvolkoren ronde rijst, optioneel, je kunt ook 220g sushirijst gebruiken
350mlwater, om te koken
1,5vellennori
1tlgeroosterde sesamolie
½ à 1tlzeezout, fijn
½elmeshil siroop
1snuflookpoeder, optioneel
1,5elgeroosterde sesamzaadjes, roosteren in een droge pan op laag tot middelhoog vuur, vaak roeren
Voor de dipsaus
1elKoreaanse sojasaus, ganjang
1 à 3tlmeshil, afhankelijk van de dikte van de sojasaus
½tlazijn, naar keuze
1snufgochugaru (Koreaanse peper), of andere chilivlokken
Voor de salade met tahini Doenjang/Miso
2eltahini
1eldoenjang, Koreaanse miso
1elazijn, appelazijn of rijstazijn
½elmeshil siroop
2elwater
1elgember, geraspt, pers het sap eruit en gooi de pulp weg
1lente-ui, fijngesneden
Rauwkost naar keuze, bv. sla, radijsjes, tomaat, avocado...
Bereiding
Spoel de sushirijst en de volkorenrijst 2-3 keer samen af voor het koken.
Verkruimel de vellen zeewier in een kom en breng ze op smaak met de meshil, rijstazijn en geroosterde sesamzaadjes.
Meng terwijl de rijst afkoelt alle ingrediënten voor de zoet-zure saus (soja saus, meshil, azijn en chilipoeder).
Als de rijst is afgekoeld, meng je er het verkruimelde zeewier onder en rol je er balletjes van. Om de balletjes te maken, duw je de rijst tussen je handen. Probeer geen balletjes te rollen, dat is niet erg doeltreffend.
Bereid de groenten voor de Tahini-Doenjang salade. Was en snijd de groenten die je wilt, zoals sla, radijsjes, tomaten, avocado...
Als de salade klaar is, breng je hem op smaak met tahini, meshil, doenjang (miso) pasta en rijst- of appelciderazijn. Voeg eventueel een fijngesnipperd lente-uitje en/of wat vers geperst gembersap toe.
Serveer uw Koreaanse rijstballetjes (jumeok bap) met de sojasaus en Tahini-Doenjang salade.
Extra informatie
Tips
Een verfrissend drankje voor bij deze maaltijd maak je door meshil siroop te mengen met water, komkommerschillen en ijsblokjes.Je kunt ook verse dille toevoegen als je wilt.Recept en foto’s van Korea Agro-Trade Center en Sara Kiyo Popowa.Dit recept werd vertaald door vrijwilligster Reitske. Heb jij ook zin om te vertalen voor BE Vegan? Schrijf je dan in als vrijwilliger!
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan