Knapperige tofu in sinaasappelsaus met broccoli en noedels
Krokant gebakken tofu in een heerlijk sinaasappelsausje met sjalot, look, gember en chili.
Soort gerecht: Hoofdgerecht, Lunch
Totaal: 30 minutesminutes
Porties: 4porties
Ingrediënten
Voor de knapperige tofu
4elmaïzena
3tlzout
2tlChinese 5-spice , of een andere specerijenmix naar keuze zoals garam masala, ras-el-hanout…
500gtofu, kies stevige tofu, geen zijden tofu
2elneutrale olie, bv. arachide-, ontgeurde zonnebloem- of maïsolie
Voor de sinaasappelsaus
1elneutrale olie , bv. arachide-, ontgeurde zonnebloem- of maïsolie
50gverse gember, heel fijn gesneden of geraspt
2sjalotten, fijngesnipperd
4tenenknoflook, geperst
1kleine rode chili, fijngehakt
400mlvers sinaasappelsap, ongeveer 4 grote sinaasappels
3elappel(cider)azijn
4elsojasaus
2tlgeroosterde sesamolie
3elmaïzena (maïszetmeel), opgelost in 3 el water
Verder ook nog
1elnatriumbicarbonaat, baking soda
1broccoli, in roosjes
400gudonnoedels, klaar voor gebruik
5lente-uitjes, in fijne ringen
2elsesamzaad, kort geroosterd in een droge pan
1(bio) sinaasappel, de zeste van
zout
Bereiding
Start met de krokante tofu: meng de maïzena, het zout en de 5-spice goed door elkaar. Snij de tofu in blokjes van 2 cm x 2 cm en haal ze door het mengsel. Zorg ervoor dat alle blokjes tofu bedekt zijn met het mengsel.
Verhit de olie voor de tofu in een pan op middelhoog vuur. Leg de blokjes tofu er één voor één voorzichtig in als de olie heet is en laat ze rustig aan één kant bakken tot ze goudbruin zijn. Herhaal voor de andere kanten tot ze rondom rond krokant zijn. Het is belangrijk dat je de blokjes telkens een tijdje stil laat liggen, anders vallen de korstjes eraf. Zet opzij.
Breng in een kookpot een bodempje water met baking soda aan de kook en stoom/blancheer de broccoliroosjes in max. 5 minuten. Spoel meteen met koud water. Zet opzij.
Maak nu de sinaasappelsinaassaus. Verhit de olie in een kookpot op middelhoog vuur. Voeg de gember, sjalot, look en chili toe en roer even. Laat een tweetal minuten aanstoven tot de ui glazig is.
Blus met het sinaasappelsap en meng met de gember, sjalot, look en chili. Breng aan de kook en voeg dan het maïzenamengsel toe. Blijf goed roeren.
Verlaag het vuur en voeg de appel(cider)azijn, sojasaus en sesamolie toe. Roer zodat alles goed gemengd is.
Voeg de krokante tofu, de broccoli en de udonnoedels toe en laat nog 2 tot 5 minuten pruttelen op laag vuur. Kruid naar smaak met zout en chili.
Serveer in een diep bord of kom en werk af met het geroosterd sesamzaad, de ringetjes lente-ui en de sinaaszeste. Smakelijk!
Extra informatie
Let op: eet dit gerecht meteen na het bereiden. Je kan het niet bewaren, dan wordt het 'korstje' rond de tofu helemaal zompig & komt het los en dat is niet lekker.Recept en foto van Lisa Wuyts. Nood aan meer inspiratie om tofu lekker klaar te maken? Download dan nu het gratis e-book How To-Fu.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan