Vegan spinaziedumplings met een vulling van tofu en shiitake
Verwen jezelf en jouw gasten met deze feestelijke spinaziedumplings. Je blijft ervan eten!
Soort gerecht: Hapjes, Voorgerecht
Totaal: 1 hourhour
Porties: 45dumplings
Ingrediënten
Voor de dumplingvellen (of kant-en-klaar)*:
600gverse spinazie, gewassen
80mlwater
300gbloem, + extra om te bestuiven
1tlzout
Voor de vulling:
4gedroogde shiitakes, fijngehakt
5elsojasaus
2elmaïzena
3elzonnebloemolie
1bolknoflook, tenen fijngehakt
3elverse gember, fijngehakt
2chilipepers, fijngehakt
500gstevige tofu, uitgelekt en verkruimeld
2tlsuiker
2tlsesamolie
2lente-uitjes, fijngehakt
3elwater
Voor de dip:
1elchiliolie
3elsojasaus
1tlsesamolie
1elChinese zwarte azijn
1lente-ui, fijngehakt
Bereiding
Week de shiitakes 15 minuten in heet water.
Meng 100 g spinazie in de blender met het water en pureer alles glad. Meng in een grote kom de bloem met het zout en spinaziesap. Leg het deeg op een werkblad en kneed het circa 5 minuten met je handen tot een gladde deegbal. Verpak het deeg in folie of leg de bal in een kom bedekt met een vochtige theedoek en laat 1 uur rusten.
Meng voor de vulling 2 eetlepels sojasaus met de maïzena in een bakje.
Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een wok op middelhoog vuur en bak hierin de knoflook, gember, chilipepers en shiitakes al omscheppend 1 minuut. Voeg de tofu toe en bak hem 4 minuten al omscheppend mee. Voeg de overige 500 gram spinazie toe en roer net zolang tot hij is geslonken. Voeg dan de rest van de sojasaus en de suiker toe en meng goed. Roer tot slot het maïzenamengsel erdoor en roer 2 minuten, tot het mengsel steviger wordt. Doe de vulling in een kom en voeg de sesamolie en lente-ui toe. Meng goed.
Meng voor de dip de chiliolie, sojasaus, sesamolie, Chinese zwarte azijn en lente-ui in een kleine kom.
De dumplings samenstellen en bakken
Verdeel de deegbal in 4 stukken. Pak een stuk en bedek de rest weer met de theedoek of folie, zodat het niet uitdroogt.
Verdeel het stuk deeg in bolletjes van circa 10 gram. Rol elk bolletje op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dunne cirkel. Gebruik extra bloem als het te veel plakt. Leg een vel op je handpalm en schep een beetje van de vulling in het midden. Maak de randen van het deeg een beetje vochtig en druk de onder- en bovenkant op elkaar. Vouw dan de zijkanten, die nog open zijn, tegen het midden aan tot je drie plooien hebt aan beide kanten (zie foto).
Verhit de resterende eetlepel zonnebloemolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Leg zoveel mogelijk dumplings in de pan en bak de onderkant goudbruin. Voeg de 3 eetlepels water toe en laat de dumplings, met de deksel op de pan, nog 3 minuten stomen. Haal de deksel van de pan en laat het water verdampen.
Serveer de dumplings met de dip.
Extra informatie
Tip: Je kunt de dumplings ook van tevoren maken en invriezen. Leg de gevouwen dumplings op een plat bord of snijplank bedekt met bakpapier (zorg dat ze elkaar niet raken) en zet het in de vriezer. Als de dumplings eenmaal bevroren zijn, kun je ze in een zak doen en circa 3 maanden in de vriezer bewaren.*Als je niet veel tijd hebt, kun je kant-en-klare dumplingvellen gebruiken die je in de Aziatische supermarkt vindt. Voor dit recept heb je er 45 nodig.Recept en foto uit Vegan Party Food van Jason Tjon Affo. Uitgeverij Becht.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan