Zomerse tarte tatin van tomaten met olijven en basilicum
Proef de zomer met deze heerlijke tarte tatin van tomaten met olijven, verse tijm en basilicum. Prachtig bij een zomerbrunch of als onderdeel van een picknick.
Soort gerecht: Bijgerecht, Brunch, Lunch, Voorgerecht
Bereidingstijd: 1 hourhour
Porties: 6personen
Ingrediënten
750gtrostomaten, kies zoete tomaten
2elolijfolie, + extra om te besprenkelen
2groteuien, in ringen
2teentjesknoflook, fijngesneden
1elbalsamicoazijn
½elsuiker
50gkalamataolijven, ontpit
1bosjebasilicum
2takjestijm, de blaadjes + extra om te versieren
1pakvegan bladerdeeg
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Knip de stelen van de tomaten zodat je groepjes van 3-4 tomaten bij elkaar krijgt. Leg de tomaten met de stelen er nog aan op een bakplaat, besprenkel met ½ eetlepel olijfolie en bestrooi met zout en peper. Bak ze ± 25 minuten in het midden van de oven.
Verhit intussen ½ eetlepel olie in een ovenbestendige koekenpan en bak de uien op laag vuur al omscheppend in ± 5 minuten zacht. Roer er de knoflook door en bak al omscheppend ± 2 minuten mee. Schenk er de balsamicoazijn bij en laat in een paar minuten inkoken en iets karamelliseren.
Neem alles uit de pan en maak de pan goed schoon. Neem de tomaten uit de oven en verhit de oven tot 200 °C. Laat de tomaten ± 5 minuten staan zodat ze iets afkoelen. Snijd intussen de helft van de blaadjes basilicum en tijm klein.
Verhit 1 eetlepel olie in een ovenbestendige koekenpan met een bodem van +/- 24 cm doorsnede. Strooi er de suiker over en laat smelten.
Neem van het vuur en leg de tomaten met de steelkant naar beneden in de pan. Laat wat ruimte vrij aan de zijkanten van de pan zodat het vrijkomende vocht kan verdampen. Verdeel er de olijven over en stop ze op de plekken waar ruimte is tussen de tomaten. Verdeel er ook het uimengsel en de fijngesneden basilicum en tijm over.
Rol het bladerdeeg uit en snijd er (bijvoorbeeld met behulp van een groot bord) een cirkel van ± 24 cm uit. Je kunt het deeg ook wat uitrekken, dus iets te klein is niet erg. Leg het deeg over de tomaten en stop aan de zijkanten een beetje in. Laat nog wat ruimte aan de rand van de pan over zodat overtollig vocht kan verdampen. Snijd of knip een paar stoomgaatjes in het deeg en bak in het midden van de oven in ± 25 minuten bruin en knapperig.
Neem uit de oven (pas op, de steel is gloeiend heet!) en giet zo veel mogelijk vocht af. In tomaten zit behoorlijk veel sap, dus het is belangrijk om het vocht zoveel mogelijk af te gieten voor je de pan omdraait. Je kan het sap bewaren om te gebruiken als bouillon in een soep of risotto.
Duw zachtjes op het deeg en draai voorzichtig iets zodat alle tomaten van de bodem loskomen. Leg een groot bord omgekeerd op de pan en draai de tarte tatin voorzichtig om op het bord. Er kan nog heet vocht uit de taart lekken. Versier de tarte tatin met de extra basilicum en tijm en zet meteen op tafel.