350gseitan , in grove stukken gesneden of gescheurd, vocht opgevangen
250gkastanjechampignons, schoongeborsteld en in kwarten
2dikke wortels, geschild en in schuine stukken
1groterode ui, gepeld en verticaal in partjes
1prei, gewassen en in schuine ringen
¼knolselderij, geschild en in blokjes
3elbloem
150mlvegan wijn, (droge witte of rode, net wat je nog open hebt staan)
200mlgroentebouillon, of seitanbouillon
1teenknoflook, fijngehakt
3laurierblaadjes
1kaneelstokje
7kleine plakjes bladerdeeg, ontdooid
Bereiding
Verhit de boter in een grote braadpan en bak de seitanstukjes aan. Voeg de kastanjechampignons toe en bak ze even mee op hoog vuur, tot ze mooi bruingebakken zijn. Voeg de wortel, rode ui, prei en knolselderij toe en bak alles mee. Strooi de bloem over de groenten en bak ook deze even mee.
Blus af met de wijn en voeg vervolgens de bouillon of het opgevangen seitanvocht, knoflook, laurierblaadjes en het kaneelstokje toe. Schep alles goed om zodat er een mooie gebonden stoof kan ontstaan. Leg het deksel op de pan en laat ca. 20 minuten zachtjes stoven.
Verwijder daarna het kaneelstokje en de laurier.
Verwarm intussen de oven voor tot 200 °C (heteluchtfunctie met onder- en bovenwarmte). Schep de stoofpot in een ruime ovenschaal van ca. 18 x 26 cm. Vet de randen eerst een beetje in met wat plantaardige bakboter.
Maak een lap van zes bladerdeegplakjes en leg dit als een dakje over de stoofpot. Maak een gaatje in het midden zodat eventuele lucht kan ontsnappen. Gebruik het overgebleven plakje bladerdeeg om versiering uit de snijden, bijvoorbeeld blaadjes, bloemetjes of sterren. Plak ze op het bladerdeeg.
Zet de schotel in de oven en bak in ca. 25 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
Tip: lekker met verse aardappelpuree.
Extra informatie
Recept en foto uit Elke dag feest, koken volgens de seizoenen. 100% vegan. Maartje Borst, uitgeverij Kosmos. Foto Lisette Kreischer.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan