Vegan balletjes in tomatensaus: een klassieker én glutenvrij
Deze eiwitrijke balletjes in tomatensaus zijn eenvoudig om te maken en vallen ook in de smaak bij moeilijke eters.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Voorbereiding: 45 minutesminutes
Ingrediënten
Voor de balletjes
50ghaver, gebruik glutenvrije haver voor glutenvrije balletjes
1bliklinzen, of 300 g gekookte bruine linzen
3lente-uitjes, of 1 sjalot
2tenenknoflook
½tlzout
½tlpaprikapoeder
½tlprovençaalse kruiden , of currypoeder
½bospeterselie, of koriander
1tlmosterd
2elolijfolie
1elkikkererwtenmeel
50gsesamzaadjes, of zonnebloempitten
Voor de tomatensaus:
2elolijfolie
1ui, gesnipperd
1teentjeknoflook, fijngesneden
1blikjetomatenconcentraat
1eloregano
3blikkengepelde tomaten
1elbalsamicoazijn
peper
zout
Optioneel:
basilicum
chilivlokken
Bereiding
Zo maak je de balletjes:
Maal de haver in een foodprocessor fijn tot meel.
Voeg de linzen, sjalot, knoflook, kruiden, mosterd, olijfolie en het kikkererwtenmeel toe en blend alles tot een deeg.
Rol met de hand balletjes van het deeg en rol ze door de sesamzaadjes.
Bak 15 à 20 minuten in een oven aan 180°C.
Eet ze meteen of bewaar in de koelkast en bak ze dan even in een pan met wat olijfolie voor gebruik.
Zo maak je de tomatensaus:
Verhit een scheutje olijfolie in een pot met dikke bodem en stoof hierin de gesnipperde ui op middelhoog vuur.
Voeg na 3 minuten de knoflook toe en stoof even verder.
Voeg het tomatenconcentraat toe en stoof nog een paar minuten mee.
Voeg nu de oregano, chilivlokken (optioneel) en gepelde tomaten toe en laat zo lang mogelijk sudderen met het deksel op de pot. Hierdoor krijgt de saus een zoete, rijke smaak. Ideaal laat je de saus minstens drie kwartier pruttelen. Heb je minder tijd, dan kun je altijd een eetlepel palmsuiker toevoegen om de saus een handje te helpen.
Voeg balsamicoazijn, peper en zout toe en roer de saus door elkaar.
Je kan de saus mixen, maar je kan de tomaten ook gewoon even pletten met een houten lepel, wat je maar het lekkerste vindt!
Meng de balletjes onder de tomatensaus en voeg eventueel nog verse basilicum toe.
Extra informatie
Recept en foto uit Planteneters, Elisabeth van Lierop, Uitgeverij Lannoo, €24,99.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan