We bevinden ons in Zuiderse sferen met deze Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 45 minutesminutes
Porties: 4personen
Ingrediënten
Spaanse gehaktballen
3elpanko
100mlplantaardige room, bv sojaroom
1tlgerookt paprikapoeder, ook pimenton de la Vera genoemd
1elgedroogde oregano
1tlkomijn
1sjalot, gesnipperd
1teentjeknoflook, fijngehakt
500gplantaardig gehakt
olijfolie
1bosjebladpeterselie
Voor de saus
1kgtrostomaten, rijp
1bosjetijm
3laurierblaadjes
1takjerozemarijn
olijfolie
peper
zout
1sjalot, gesnipperd
4teentjesknoflook, fijngehakt
Bereiding
Zo maak je de tomatensaus:
Verwarm de oven voor op 220°C.
Doe de trostomaten met de stelen, de tijm, de laurier en de rozemarijn in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Zet de ovenschaal 10-15 minuten in de oven om te garen.
Bak de sjalot en knoflook in een pan met olijfolie goudbruin. Voeg de tomaten toe.
Mix glad en zeef de saus. Breng verder op smaak met olijfolie, peper en zout, en houd warm.
Zo maak je de gehaktballetjes:
Laat voor de balletjes de panko met de room in een kom weken. Doe er de kruiden bij. Voeg de sjalot en knoflook toe en meng alles samen met het gehakt.
Verlaag de temperatuur van de oven tot 160°C.
Rol van het mengsel mooie ballen ter grootte van pingpongballen. Bak ze aan alle kanten in olijfolie mooi bruin. Zet ze vervolgens 7 minuten in de oven.
Serveersuggestie
Leg de balletjes in de saus en garneer ze met wat vers gehakte bladpeterselie.
Extra informatie
Recept en foto uit ‘Lento - Vegan zoals je het nog nooit proefde’. 60 overheerlijke recepten voor iedereen. Uitgeverij Lannoo.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan