Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een cakevorm in of bekleed hem met bakpapier.
Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg de baking soda en het bakpoeder toe en roer door.
Giet het water in een steelpan en doe er de rozijnen, dadels en de piment bij. Breng zachtjes aan de kook en laat 5 minuten pruttelen tot het grootste gedeelte van het water is verdampt.
Rasp ondertussen de wortelen en doe deze in een andere kom. Voeg de walnoten en het appelsap toe. Roer door.
Voeg de rozijnen, dadels en het water uit het pannetje toe. Roer goed door en laat afkoelen.
Voeg de droge ingrediëntenmix (bloem, bakpoeder en natriumbicarbonaat) toe en schep het geheel goed door, tot alles gemengd is. Voelt het beslag te droog aan? Voeg dan een extra scheut appelsap toe.
Stort het beslag in de cakevorm. Zet 45 minuten in de oven.
Maak de botercrème: klop de plantaardige boter los met een mixer. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Voeg de poedersuiker, het vanille-extract en 2 theelepels water beetje bij beetje toe en blijf een minuut of 5 mixen.
Check of de cake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken. Komt de prikker er droog uit, dan is je cake gaar.
Laat de wortelcake eerst compleet afkoelen, voordat je de botercrème erop smeert.
Extra informatie
Recept en foto’s uit Vegan voor iedereen van Merel Wildschut. Verschenen bij Fontaine Uitgevers.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan