Vegan comfortfood dat in een half uur op tafel staat. Heerlijke kikkererwten en champignons in een romige saus. Zet ons op de bank, onder een dekentje, met dikke sokken en een kom kikkererwten Alfredo en je hoort ons niet klagen.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Bereidingstijd: 20 minutesminutes
Totaal: 30 minutesminutes
Porties: 4personen
Ingrediënten
2elextra vierge olijfolie
1groteoui, gehakt (280 gram)
6grote tenenlook, fijngehakt (3 el)
450g kastanjechampignons, in dunne plakjes
½tlfijn zeezout, naar smaak
250ml groentebouillon
4,5elcashewpasta, vind je in biowinkels, of je kan ook vooraf geweekte cashewnoten fijnmalen
1blik (400 g) kikkererwten*, uitgelekt en afgespoeld
½ à 1tlchilivlokken, naar smaak
3 à 4tlwittewijnazijn, naar smaak
zwarte peper
cayennepeper, optioneel
Om erbij te serveren (naar keuze):
rijst
vers brood
fijngehakte verse perselie, ter garnering
Bereiding
Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze 5-6 minuten tot de ui zacht is.
Voeg de champignons en een snufje zout toe. Roer alles door en zet het vuur hoger. Bak het geheel onafgedekt 8-10 minuten tot het meeste kookvocht is verdampt (je mag 1-2 eetlepels overhouden). Blijf goed roeren. Voeg als het champignonmengsel dreigt aan te branden een beetje bouillon toe. Schraap eventuele aanbaksels van de bodem van de pan.
Neem een kleine beslagkom en roer de cashewpasta door de bouillon tot je een fluwelige saus hebt. Als de pasta te dik is om te roeren, kun je ook een blender gebruiken.
Doe de saus samen met de edelgistvlokken, kikkererwten en chilivlokken in de pan. Zet het vuur laag en laat het geheel onafgedekt 5-8 minuten en onder af en toe roeren zachtjes doorkoken.
Proef en voeg zo nodig azijn, zwarte peper en zout toe. Als je van heet houdt, kun je er ook nog wat cayennepeper over strooien. Serveer het gerecht met een bijgerecht naar keuze en garneer het met peterselie.
Extra informatie
* Een blik kikkererwten van 400g komt overeen met 265 g gekookte kikkererwten, voor het geval je ze zelf wilt koken. Bewaren:Restjes blijven in een luchtdichte doos in de koelkast tot 4 dagen goed en in de vriezer tot 1 maand. Verwarm de (ontdooide) kikkererwten in een pan op middelhoog vuur en warm ze, onder regelmatig roeren, 5-8 minuten door. Zet het vuur zo nodig lager en voeg een beetje bouillon of water toe als de kikkererwten aan de bodem dreigen vast te kleven.Recept en foto uit 'Vanavond vegan. Plantaardige gerechten uit de keuken van Oh She Glows'. Angela Liddon. Uitgeverij Spectrum.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan