Deze heerlijk verwarmende soep met rode linzen is snel klaar, gemakkelijk om in te vriezen en heel erg voedzaam.
Soort gerecht: Lunch
Voorbereiding: 15 minutesminutes
Totaal: 35 minutesminutes
Porties: 7porties
Ingrediënten
1,5elextra vergine olijfolie
1groteui, gesnipperd (ongeveer 280 gram)
3teentjeslook, fijngehakt (ongeveer 1,5 el)
½ à ¾tlfijn zeezout, naar smaak
2tlverse gember, fijngehakt
2tlkurkuma
1,5tlkomijn, gemalen
½tlkaneel
¼tlkardamom, gemalen
1blik (400 g) tomatenblokjes, met sap
1blik (400 ml) kokosmelk met hoog vetgehalte*
140g rode linzen, gedroogd
875ml groentebouillon
140g babyspinazie, grof gehakt, vervang eventueel door andere groenten als fijngesneden boerenkool of snijbietblad
2 à 3tlcitroensap, vers geperst
zwarte peper
Bereiding
Verhit de olie in een grote kookpot op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook en een snufje zout toe en roer alles door elkaar. Bak het geheel 4-5 minuten tot de ui zacht is. Roer de gember erdoor en bak hem 1 minuut mee.
Voeg de kurkuma, komijn, kaneel en kardemom toe en bak het geheel nog een minuutje tot de geuren vrijkomen.
Voeg de tomatenstukjes en het sap toe, de kokosmelk, rode linzen en bouillon. Roer alles goed door elkaar.
Zet het vuur hoger, breng de soep aan de kook en zet het vuur dan meteen lager. Roer de soep goed door (schraap de linzen los die aan de bodem zitten). Laat de soep 17-22 minuten onafgedekt zachtjes pruttelen tot de linzen zacht zijn en de soep gebonden is.
Zet het vuur uit, voeg de spinazie toe en laat hem even slinken. Roer er naar smaak limoensap door en voeg zout en peper toe. Deze soep is heerlijk met knapperig brood. Als je van heet houdt, strooi dan wat chilivlokken of cayennepeper over je soepkom.
Extra informatie
* Door de volvette kokosmelk wordt de bouillon extra rijk en romig, maar je kunt ook kokosmelk light gebruiken. Bewaren:Je kunt de soep luchtdicht verpakt in de koelkast tot 1 week bewaren, in de vriezer is dat tot 2 maanden. Recept en foto uit 'Vanavond vegan. Plantaardige gerechten uit de keuken van Oh She Glows.' Angela Liddon. Uitgeverij Spectrum.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan