Op zoek naar een eenvoudig bbq-recept? Deze gemarineerde tofu saté is heel eenvoudig klaar te maken en smaakt overheerlijk!
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Voorbereiding: 20 minutesminutes
Om te marineren: 1 hourhour
Totaal: 1 hourhour20 minutesminutes
Porties: 16stokjes
Ingrediënten
16satéstokjes
1elarachideolie
½tlzout
1elcurrypoeder
1tlkurkuma
1tlgemberpoeder
1elsojasaus
2knoflooktenen, geperst
650gtofu, geperst
1sjalotje, fijngesneden, om erbij te serveren
1handjepinda's, fijngehakt, om erbij te serveren
Voor de pindasaus :
1tlkorianderzaad, geroosterd
½tlkomijnzaad, geroosterd
½tllaospoeder, of gebruik de helft gemberpoeder als je dit niet kan vinden
2rode pepers, zaadlijsten verwijderd, grofgehakt
5kemirinoten, geroosterd (optioneel)
2knoflooktenen, fijngesneden
1rode ajuin, fijngesneden
½tlzout
1elarachideolie
1tomaat, fijngesneden
1tlsambal oelek
2elketjap manis
3elpindakaas
30mlkokosmelk
2tlcitroensap
1klein kopjewater
Bereiding
Zet de stokjes in een groot glas water, dan verbranden ze straks niet zo snel.
Maak de marinade door de olie te mengen met het zout, currypoeder, kurkuma, gemberpoeder, sojasaus en knoflook.
Snijd de tofu in kleine blokjes. Doe bij de marinade en meng.
Rijg de saté, 4 blokjes per stokje. Laat minstens een uur marineren.
Rooster de saté op een houtskoolvuurtje op de bbq. Als het geen bbq-weer is, kan je de satés ook 20 minuten in de oven bakken op 200°C (Draai ze na 10 minuten om). Zet de laatste minuut de grill aan.
Serveer met de pindasaus, sjalot en pinda's. Smakelijk!
Voor de pindasaus:
Doe het korianderzaad met het komijnzaad en de laos in een vijzel en maal fijn. Voeg de rode pepers toe. Maal fijn. Voeg de kemirinoten, knoflook, ui en het zout toe. Vijzel tot een smeuïge kruidenpasta.
Verhit de olie in een steelpan. Fruit de kruidenpasta. Voeg na een paar minuten de tomaat, sambal en ketjap toe. Laat een paar minuten pruttelen.
Voeg nu de pindakaas, kokosmelk en het citroensap toe. Roer goed door. Verdun de saus met het water en breng op smaak met zout, peper en eventueel nog een scheutje ketjap. Proef. Pas aan. En maak er je eigen saus van.