200ghempfu, een soort tofu gemaakt van hennep te verkrijgen in een natuurwinkel, of vervang het eventueel door tofu
1elmilde olijfolie
een handvolzonnebloempitten
3opgehoopte elkikkererwtenmeel, of een ander glutenvrij meel
Voor de shiitakes
100gshiitakes
1tlpaprikapoeder
1elsojasaus, of tamari
Erbij
broodjes
enkeleblaadjes sla
vegan mayo , of ketchup
ui, gebakken
Bereiding
Verhit een beetje olijfolie in de pan. Bak de uiringen met een snufje zout in een 5-tal minuten bruin, terwijl je blijft roeren.
Gebruik de helft van de ui voor de burgers en houd de andere helft opzij als topping.
Doe alle ingrediënten voor de burger (behalve het kikker- erwtenmeel en de zonnebloempitten) in een food processor en mix tot je kleverig ‘deeg’ krijgt. Er mogen nog wat brokjes in zitten voor de structuur.
Doe het ‘deeg’ in een kom en voeg de zonnebloempitten en het kikkererwtenmeel toe.
Maak je handen nat en vorm 4 grote of 6 kleinere ballen. Zet ze 15 minuten in de koelkast.
Bak de burgers in een beetje olijfolie aan beide kanten goudbruin. Zet opzij en houd warm, samen met de gebakken uien.
Bak ondertussen de shiitakes enkele minuten in een beetje olijfolie en kruid met een snufje paprikapoeder. Blus met 1 eetlepel shoyusaus.
Beleg de broodjes met sla, mayo of ketchup, gebakken uien en de burgers.
Serveer met verse frietjes uit de oven en/of een fris slaatje.Smakelijk!
Extra informatie
Recept en foto’s van Ellen Charlotte Marie: Everyday Vegan, Uitgeverij Lannoo.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan