Fan van de Koreaanse keuken en op zoek naar een heerlijk tofu recept? Maak tofu onweerstaanbaar lekker en krokant met dit vegan recept. Gebruik het in een wok, met rijst of rijstnoedels en met je favoriete groenten.
Soort gerecht: Bijgerecht
Voorbereiding: 20 minutesminutes
Porties: 4porties/ personen
Ingrediënten
4elaardappelzetmeel
1tlzout
1tlzwarte peperkorrels, gekneusd
1tluienpoeder
1tlknoflookpoeder
500gextra stevige tofu, geperst* en in hapklare blokjes gesneden
Plantaardige olie, om mee te frituren
Voor de saus:
4elrijstsiroop
2elwater
½elsojasaus
1tlrijstazijn
1elaardappelzetmeel
1elgochugaru (Koreaanse chilipepers**)
1tlzwarte peperkorrels, gekneusd
1elextra vierge olijfolie
1rode ui, gesnipperd
7teentjes knoflook, fijngehakt
1wortel, fijngehakt
100ggedroogde szechuanpepers
2bosuitjes, in ringetjes
Bereiding
Meng in een grote kom het aardappelzetmeel met het zout, de zwarte peper, het uienpoeder en knoflookpoeder. Voeg de tofu toe en schep alles om tot alle stukjes gelijkmatig bedekt zijn.
Giet zoveel plantaardige olie in je grootste koekenpan met antiaanbaklaag dat de bodem helemaal verhit is. Verhit de olie op halfhoog vuur tot hij begint te walmen. Leg een laagje tofublokjes in de pan, maar zorg ervoor dat ze elkaar niet raken (anders blijven ze plakken); bak ze eventueel in porties. Bak de blokjes ongeveer 3 minuten tot ze aan een kant bruin zijn. Draai ze voorzichtig om en bak de andere kant nog zo’n 3 minuten tot die ook bruin zijn. Laat elke portie tofu uitlekken op een rooster. Wil je extra knapperige tofu, bak de blokjes dan nogmaals een halve minuut aan elke kant.
Maak de saus: meng in een kom de rijstsiroop met het water, de sojasaus, de azijn, het aardappelzetmeel, de gochugaru en de zwarte peper.
Verhit in een grote wok of koekenpan de olijfolie op halfhoog vuur. Voeg zodra de olie heet is de ui, knoflook, wortel en gedroogde szechuanpeper toe. Roerbak het geheel ongeveer 3 minuten tot de ui zacht begint te worden. Schenk de saus bij de groenten en roer hem er 1 minuut door tot hij begint in te dikken.
Neem de pan van het vuur en schep de gebakken blokjes tofu erdoor; laat ze niet meer meekoken, anders worden ze klef. Roer het geheel om tot alle blokjes bedekt zijn met de saus en strooi er de ringetjes bosui over.
Extra informatie
Recept en foto uit Het Korean Vegan Kookboek van Joanne Lee Molinaro. Uitgeverij: Spectrum.*Tofu moet worden geperst om het overtollig vocht te verwijderen. Leg het blok tofu (je kunt het ook eerst doormidden snijden) op een vlakke ondergrond bekleed met een keukendoek en dek het af met een andere keukendoek. Leg of zet hierop dikke kookboeken, een zware pot of een enorme pan en laat de tofu zo 15 tot 30 minuten staan.**Je gebruikt best de vlokken in plaats van een fijn poeder. Te vinden in de Aziatische supermarkt.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan