Deze aardpeersoep wordt lekker romig door er amandelmelk aan toe te voegen. De subtiele nootachtige smaak van de aardpeer gaat goed samen met de aroma’s van oregano en saffraan.
Soort gerecht: Lunch, Voorgerecht
Totaal: 1 hourhour30 minutesminutes
Porties: 8personen
Ingrediënten
1litergroentebouillon
3grote uien
Olijfolie
1teenknoflook, fijngesneden
800gaardpeer
10takjesoregano, de blaadjes
Paar saffraandraadjes
200mlamandelmelk
Zonnebloemolie, of arachideolie
2eltarwebloem
Amandelyoghurt, of soja- of kokosyoghurt
25gbieslook, fijngehakt
Pul biber, grofgemalen rode peper (optioneel)
Bereiding
Snipper 1 ui. Verhit een scheut olijfolie in een soeppan en fruit de ui en knoflook 10 minuten op laag vuur. Roer af en toe zodat de ui en knoflook niet bruin worden.
Schil ondertussen de aardperen met een dunschiller. Schraap de plekjes waar je met de dunschiller niet bij komt schoon met een aardappelschilmesje. Snijd in kleine blokjes en voeg toe aan de uien. Laat de aardpeer niet te lang liggen, want dan worden ze bruin.
Voeg de oregano, saffraan en bouillon toe en breng bijna aan de kook. Laat afgedekt minimaal 1 uur zachtjes pruttelen op het laagste vuur.
Laat de soep enigszins afkoelen. Pureer de soep met een staafmixer en verdun met de amandelmelk. Breng op smaak met zout.
Laat in een grote koekenpan en flinke laag zonnebloemolie goed heet worden. Snijd 2 uien heel fijn, gebruik idealiter een mandoline. Bestrooi met grof zout en de tarwebloem. Hussel goed door elkaar. Bak de uiensnippers in 4 porties goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer de soep met een toef plantaardige yoghurt en garneer met de bieslook, gefrituurde uitjes en pul biber.
Extra informatie
Recept en foto uit TLV Vegan, land zonder melk en honing. Jigal Krant. Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan