Vegan hamburgers op zijn Mexicaans met tomatensalsa
Een gezonde Mexicaanse burger met huisgemaakte salsa, guacamole en nacho’s.
Soort gerecht: Hoofdgerecht
Totaal: 40 minutesminutes
Porties: 4burgers
Ingrediënten
Voor de burgers:
200gkikkererwten, uit blik
90grode kidneybonen, uit blik
80gzwarte bonen, uit blik
200gmaïs, uit blik
2lente-uitjes, fijngehakt
1kleine rode chilipeper, fijngehakt
Een handvol verse koriander
1elchipotlepuree*
5elboekweitmeel
Sap en geraspte schil van ½ limoen, biologisch
1elcajunkruiden
2elextra vergine olijfolie
Kokosolie, om in te bakken
Voor de tomatensalsa:
2rijpe tomaten, in dunne plakjes
Een handvol verse koriander
½rode ui, in fijne ringen
1verse jalapeño, fijngehakt
1teentje knoflook, geperst
Sap van 1 limoen
Voor erbij:
Guacamole
Hamburgerbroodjes, optioneel: glutenvrij
Nacho’s, optioneel
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Voeg alle ingrediënten voor de burgers toe aan een keukenmachine. Laat de machine een paar keer kort pulseren, tot het burgermengsel samenkomt. Wellicht moet je een paar keer de zijkanten van de mengkom met een spatel schoonschrapen, maar laat de keukenmachine niet te lang draaien, want dan wordt het een pasta. Behoud wat textuur in je mengsel.
Vorm vervolgens met je handen 4 burgers van het burgermengsel: maak eerst 4 grote ballen en druk deze vervolgens plat op het werkvlak. Leg de burgers op de bakplaat.
Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en voeg wat kokosolie toe. Bak de burgers met twee tegelijk, tot ze aan beide kanten goudbruin zijn (ongeveer 2 minuten per kant). Leg de burgers terug op de bakplaat en bak nog 12 minuten in de oven.
Maak intussen de tomatensalsa: meng alle ingrediënten in een kom.
Stel je Mexicaanse burgers samen: bestrijk de broodjes eerst met een laagje guacamole, leg de burger erop en garneer met een lepel salsa en wat nacho’s.
Extra informatie
* Chipotlepuree is een typisch Mexicaanse smaakmaker met een pittig rokerige smaak. Kan je geen chipotle vinden, maak deze dan zelf door 1 el tomatenpuree te mengen met 1 el azijn, ½ tl gerookte paprikapoeder, ½ tl cayennepeper, ½ tl komijnpoeder, ½ tl knoflookpoeder en een snuf zout.Recept en foto uit Vegan 100 van Gaz Oakley. Uitgeverij Good Cook.
Heb jij dit recept geprobeerd? Laat het ons weten!Tag @bevegan.be en gebruik de hashtag #bevegan